Eмисия новини
от 05.00 часа

Очаква се становището на МОСВ за национален план срещу отровните примамки

Снимка: Георги Стоянов, Личен архив

Използването на отровни примамки е забранено по силата на редица европейски директиви и конвенции, както и по националното ни законодателство, поради факта, че нанася катастрофални щети върху популациите на много застрашени видове и екосистемите като цяло.

В много европейски държави има разработени стратегии за борба с отровите. В България обаче все още не е приета такава, макар че има огромно биоразнообразие, застрашени видове и очевиден проблем с недобросъвестни хора, които сеят отрови.

Разработването на стратегията у нас започва още през 2017 година. През последните две години природозащитниците полагат много усилия да придвижат документа и на 1 септември тази година той е внесен в Министерството на околната среда и водите. До момента не е получено становище от там, каза пред Радио София Добромир Добрев от Българското дружество за защита на птиците е един от авторите на проекта за Национална стратегия за борба с използването на отрови и отровни примамки.

Отровите са най-големият проблем за лешоядните и хищните видове птици, не само в България и на Балканите, но и в глобален план. Според доклад от края на 2018 година на 16 неправителствени организации от Балканите, в периода 1998 - 2018 година има установени 227 инцидента с отравяне на птици в този регион, като са намерени 465 загинали лешояда. Смята се, че голяма част от птиците, които са станали жертви на отрови, не могат да бъдат открити. Добрев припомни и случая от тази година с отровени египетски лешояди в Източните Родопи.

Адвокат Лъчезар Босаков обясни, че залагането на отровни примамки е нарушение по силата на редица закона, включително Закона за биоразнообразието и Закона за лова и опазване на дивеча. Производството, придобиването, притежанието и продажбата на отровни вещества без разрешение се третира като престъпление по силата на Наказателния кодекс.

Добромир Добрев обясни, че до момента няма заловени и наказани лица, въпреки че се водят разследвания. Той добави, че важна част от проекта за национална стратегия е протоколът за действие, разработен в предварителните дискусии, който предоставя алгоритъм, определящ начина на водене на разследването при подобни случаи.

Чуйте интервюто на Антония Каменичка с Добромир Добрев и Лъчезар Босаков. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.