Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива търговия в края на една добра седмица за европейските пазари на акции

финансови пазари;борси

Европейските фондови борси се движат разнопосочно в края на една силна седмица за пазарите на акции, тъй като инвеститорите продължават да следят внимателно хода на Брекзит преговорите и тези за нов американски пакет от финансови стимули за икономиката на САЩ, като за сега няма ясно развитие и под двата ключови въпроса.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се търгува около вчерашното нивото на затваряне, след като в началото на петъчния ден достигна най-високо ниво от края на февруари около 399 пункта. От началото на седмицата насам общия европейски индекс нарасна с 1,8%.

Немският фондов индекс DAX 30 пък се повишава с 0,3% към ново най-високо ниво от 26-и февруари насам, намирайки подкрепа от изненадващото нарастване на бизнес нагласите в Германия през декември, според резултати от последното проучване на института Ifo. В същото време инвеститорите на борсата във Франкфурт сякаш игнорират поредния рекорд на новозаразени с коронавирус в страната и големия брой на смъртни случаи, като силната вълна на Covid пандемията накара германските власти да въведат от тази сряда по-твърд локдаун.

Френският индекс CAC 40 се понижава с 0,3%, испанският Ibex 35 с 0,6%, а италианският MIB се повишава с 0,2%.

Британският индекс FTSE100 нараства скромно с 0,1% след първоначален скок с 0,5%, намирайки подкрепа от слабостта на лирата стерлинг с оглед на липсата на индикации за постигане на търговска Брекзит сделка между ЕС и Обединеното кралство. Възходящото движение на акциите на борсата в Лондон изглежда ограничено и от сутрешните данни за спад на британските продажби на дребно през ноември.

По-строгите противоепидемични мерки, които от събота ще влязат в сила за милиони британци, също не допринасят за инвеститорски риск-апетит в края на последната за годината пълна работна седмица преди коледните и новогодишните празници.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна