Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младежи от клуба по роботика в Пловдив създават градинарски робот

Снимката е илюстративна
Снимка: Славена Илиева

С радостна новина приключва годината пловдивчанката Ралица Костадинова, която  е студентка в трети курс на Техническия университет в града.

Тя печели престижната международна награда на херцога на Единбург - ниво злато, а скоро очаква да научи резултатите от последния конкурс, в който участва заедно с колегите си от Клуба по роботика във висшето училище.

Преди дни младежите са изпратили презентацията на своята най-нова разработка – градинарски робот, а конкуренцията с повече от  250  млади таланти от целия свят  ги мотивира да развиват уменията и въображението си, за да реализират и други свои идеи.

„За съжаление в момента обстоятелствата ни принуждават да учим, работим и общуваме повече във виртуална среда“, каза в „Хоризонт за вас“ Ралица Костадинова.

Студентите от клуба по роботика участват в  международното състезание IRC –(International Robotic Competition), с мотото на конкурса - „Робот , Помогни ни!“.

„Идеята даде едно от момчетата от отбора, който е градски градинар и си отглежда пресни зеленчуци на терасата. В паметта на роботчето е вложена  и  информация кога се сеят определени култури и то ще напомня и какво предстои.

Частите за изработката студентите са взели  от лабораторията по роботика на Техническия университет, но и тримата добавят свои собствени електронни и механични елементи.

Технологичното обновление във всички свери е ускорено“, казва още Ралица.

На интересите на Ралица в областта на роботиката вече залагат от фондацията „Юрген Дорман“.

Тя е спечелила стипендия, в надпревара с конкуренти, изучаващи инженерни науки, като вече има и ментор от компанията, която е представител на фондацията в България и с него вече обсъждат и работят по проекти, свързани с роботите на фирмата.

Още в репортажа на Кремена Данева.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.