Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Петров: Астрономията се развива с много бързи темпове в световен аспект

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 21 декември учените обявиха, че може да се наблюдава сближаването на Юпитер и Сатурн. Експертите наричат явлението „Витлеемска звезда".

"Още, когато стана ясно, че ще случи това събитие, т.е. видимо ще се слеят на практика Юпитер и Сатурн, беше ясно, че това ще е най-яркият обект след луната", каза Никола Петров, директор на обсерваторията в Рожен.

Вероятно през 2080 година ще има подобно сливане.

"Нашите колеги и аз в това число не сме правили толкова точни изчисления да видим колко това сливане ще прилича на досегашното, дали ще е по-голямо или ще бъдат по-раздалечени, но 2080 това, което намирам като информация ще бъде нещо подобно".

Ние най-често откриваме големи планети, подобни на Юпитер и Сатурн, които са газови гиганти, т.е. ние засега не можем да разберем и установим какво е ядрото на тези планети.

Газови гиганти са Уран и Нептун, те също са огромни, но това, което знаем, е че те имат много плътни газови обвивки и най-вероятно ядрото им е твърдо. Какво точно съдържат - не знаем.

"Астрономията се развива с едни много бързи темпове в световен аспект и има тенденции за овладяване на все повече и повече технологични достижения, които се внедряват в астрономията. Това ни дава възможност за изграждането на по-нови телескопи като идея за работа, бързина, точност, прецизност, възможност за нови космически апарати във връзката с технологичния напредък на цивилизацията ни“, подчерта Никола Петров в предаването „Нощен хоризонт“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени