Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Стефан Станчев за превенцията и лечението на гръбначните изкривявания

| обновено на 06.01.21 в 15:54
Проф. д-р Стефан Станчев

В последните месеци хората се застояха вкъщи, физическата активност намаля. За много от нас хоумофисът стана ежедневие, а децата практикуват онлайн часове по спорт. Редица клиники обявяват месец на превенцията на гръбначните изкривявания. За тяхната превенция и лечение говори в "Нашият ден" проф. д-р Стефан Станчев от Клиниката по ортопедия, травматология и гръбначна хирургия в УМБАЛ "Света Анна" в София (Окръжна болница).

Видове гръбначни изкривявания

"Сколиозата е тежко социално заболяване. Сколиозата като изкривяване на гръбначния стълб е описано в най-древни времена още от Хипократ. Най-грубо, изкривяванията на гръбначния стълб биват във фронталната равнина или в сагиталната равнина под формата на хиперкифози. Това е изкривяване под формата на гърбица, която се появява, без да има изкривяване на фронталната равнина – т.е. отклонение вляво или вдясно. Най-честият и най-тежък проблем при тези изкривявания е сколиотичната болест. От около 20 години в европейски мащаб, а у нас е малко по-висок процентът на развитие, се наблюдават промени във физиологията на развитието на децата. 

Намаляване на физическата активност на подрастващите

"Технологичното развитие и особено сега в условията на пандемия настъпва намаляване на физическата активност, обездвижване. Начинът на хранене – въвеждането на генно модифицирани храни, бързорастящи храни, водещи до хормонални промени в детския организъм; дигитални технологии, водещи до ниска двигателна активност – обуславят развитието на всички тези заболявания. В развитието на децата има няколко етапа – нарастване на височина, нарастване и като телесна маса. Най-добре е в телесната маса да има доста мускулна маса."

Статистика

"Сколиозата е заболяване, което обхваща около 3% от подрастващите, като има предоминиране от момичетата. Съотношението момичета – момчета е около 4:1. Част от тях – около 15% от сколиозата е с известна етиология – т.е. причините за нейното развитие са ясни. Част от тях са вродени с малформации на базата на различни проблеми, настъпващи по време на ембрионолното развитие. Тези с неизвестна етиология са около 65%. Около 38% от тези с неизвестна етиология са генетично детерминирани. Останалите 62% са с наистина неизвестна етиология – кое води до това нещо – не знаем."

Разделение по възраст

"Инфантилната сколиоза е от 1 до 3 години, ювенилната е от 3 до 10 години, адолесцентната е между 11 до 18 години, дегенеративната – започва след края на растежа и най-вече след 45-годишна възраст и е свързана с дегенеративните промени, които настъпват в човешкия организъм след определена възраст."

Пътят на пациента

"Моят опит води до едни нелицеприятни изводи. След края на училищното здравеопазване, където малко или повече беше задължително да се праглеждат децата 2 пъти годишно, в момента това е оставено на родителите да забелязват. Личните лекари нямат необходимия опит и подготовка и обикновено насочват пациентите към ортопеди. В България малко хора се занимаваме със заболяванията на гръбначния стълб, това е тежка специалност..."

Съвет към родителите

"Най-простият тест е да накарат детето да легне на твърда кушетка по корем, когато съответното изкривяване изчезва. Другият приом е т.нар. "котешки гръб" – стегнато гръбче, глава, наведена напред – тогава изкривяването също изчезва. Това са физиологични изкривявания, в много ранна степен в ранно време, които се дължат на чист мускулен дисбаланс."

За оперативното и неоперативното лечение на гръбначните изкривявания, за ролята на кинезитерапията и лечебната физкултура, за коланите, корсетолечението, за ролята на спортове като плуване, колоездене, ролкови кънки и т.н. можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна