Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГХГ отвори врати за посетители, в актуалния афиш са 2 изложби

2
Залите на галерията отново са отворени за посетители
Снимка: Ани Петрова

Важно е да има отворени музеи и галерии, защото чрез очите и мненията на зрителите получаваме оценка на нашия труд. Казва го дългогодишният ръководител на Софийска градска художествена галерия (СГХГ) Аделина Филева.

Тя уточни, че заради мерките за безопасност до изложбените зали се пускат общо до 25 души. Поставени са указателни стрелки за посоката на движение.

„Хубавото е, че веднага след отварянето, в галерията се появи публика. Само вчера са купени десетки календари и каталози.

Има какво да се види, да се научи, а и човек ще се почувства добре при нас.“

Софийска градска художествена галерия (СГХГ)В момента в СГХГ могат да се разгледат две любопитни изложби:

„Градина на духовността“ представя Света гора, нейните манастири и художествено наследство, видяни през погледа на български художници от първата половина на ХХ век -.Иван Лазаров, Дечко Узунов, Васил Захариев, Цанко Лавренов, Константин Щъркелов и др. Изложбата е придружена и с филм.

На втория етаж е разположена експозиция, посветена на 120-годишнината от рождението на Пенчо Георгиев (Пенчо Георгиев. Между театъра и живота). Художникът е започнал творческия си път през 20-те години на ХХ век заедно с творци като Иван Милев, Иван Пенков, Илия Бешков, Васил Стоилов, Иван Ненов и др., загива млад в асансьорната шахта на Народния театър.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Аделина Филева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна