Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Инджов: Предизборната кампания ще бъде доста „мръсна“

Обвиненията за присъствие на олигархията в политическия процес ще се засилят, прогнозира преподавателят

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

„Основните политически сили бяха в предизборен модус още по време на летните протести. Обвиненията за присъствие на олигархията в политическия процес, за обвързаности на отделни политици и политически сили с бизнесмени, считани за олигарси, ще се засилят по време на предизборната кампания, която ще бъде доста „мръсна“, каза пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет и експерт по политически комуникации.

Премиерът Бойко Борисов налага нов модел на комуникация с гражданите и политическите сили, която изключва или свежда до минимум критичните въпроси, подчерта преподавателят. „Неслучайно той залага на т.нар. „джипка шоу“ - излъчване пряко във Фейсбук на неговите обиколки или срещи из страната“. 

Ще се върне ли ДПС като легитимен партньор в управлението, а не като задкулисен, каквито са подозренията през последните години?

„Сега очевидно ДПС, след като няма конкуренция на полето за гласовете на етническите турци в България, ще се опита да играе по-активна роля в политическия процес. Неслучайно са тези заявки, включително за участие в изпълнителната власт. Подкрепата на Ердоган също е знакова, при положение че преди три години имаше замразяване на отношенията между двете политически сили“, коментира Инджов в предаването „Преди всички“.

Иво Инджов не очаква която и да е от водещите политически сили, която ще получи мандат за съставяне на правителство, да прибегне открито „до услугите на ДПС“, защото „все още не е дошъл моментът ДПС да играе национално отговорна роля“.

Президентът Радев „малко прибързано“ първоначално е заложил на датата 28 март, „най-вероятно под напора на желанието на мнозина в България най-после да има избори и да се приключва с този порочен модел“, смята доц. Инджов.

Властта е длъжник, тя само прави някакви декларации, че е готова да организира изборите, отбеляза той. „Властта трябва да докаже, че може да организира тези избори дори на 28 март“. 

Цялото интервю с доц. Иво Инджов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна