Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национална карантина влиза в сила в Кипър

Търговска улица в Никозия, 8 януари 2021 г.
Снимка: БТА

От 5 ч. тази сутрин Кипър е в национална карантина - втора от началото на коронавирусната пандемия, заради високото ниво на разпространение на инфекцията и силното натоварване на здравната система. Правителството се надява до началото на май да премахне изцяло или по-голямата част от ограничителните мерки.

От днес до 31 януари в сила са забрани за движение и за събирания на частни и обществени места и вечерен час. Много бизнеси и социални дейности са спрени. Училищата на всички нива са на дистанционно обучение.

Правителството се надява до началото на май да премахне изцяло или по-голямата част от ограничителните мерки за коронавируса, ако хората спазват разпоредбите и при увеличен обхват на ваксинациите, заяви министърът на здравеопазването Константинос Йоану.

Кипър в момента е сред първите държави в ЕС по брой на ваксинираните като дял от населението и първата, която тази седмица започна ваксинации на хората от рисковата група над 80-годишна възраст, посочи министърът. Според него целта е до средата на април да бъдат имунизирани около 150 000 души (близо 17-18% от населението), което драстично ще намали натиска върху здравната система.

Страната получава по 6800 дози седмично от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“, до края на месеца се очакват 16 000 дози от ваксината на „Модерна“.

Засилва се и епидемиологичният контрол, като значително се разширява програмата за масово тестване.

Допълнително още 400 000 бързи теста са поръчани от Министерството на здравеопазването.

От понеделник мобилните звена за вземане на проби приоритетно ще обхванат компаниите, които продължават дейността си в условията на локдауна, за да се защити здравето и безопасността на заетите в тях.

В събота бяха регистрирани нови 337 новозаразени от извършените над 11 500 теста и 6 смъртни случая.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна