Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не предвиждаме раздяла с Делян Пеевски, ние си го харесваме, заяви зам.-председателят на ДПС

Йордан Цонев: Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт

Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите, подчерта той

Йордан Цонев
Снимка: БГНЕС

"Не на всяка цена се стремим към изпълнителната власт". Това каза пред БНР заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той уточни, че целта им е приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението:

"Сегашният тип мнозинства, просто да има 121 души, хаотичните програми и хаотичните инвестиции не вършат работа. Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите". 

По думите на Цонев не е обяснимо защо всички политически формации се плашат от пакетиране с ДПС:

"Не си го обяснявам. Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността, на натовския и европейския път на България. ... Това зад микрофоните и камерите. Така се е случвало досега - няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато". 

Заместник-председателят на ДПС коментира, че те от 2017-а година са предупреждавали, че кризата между президента Румен Радев и изпълнителната власт ще разруши междуинституционалния диалог и държавността:

"Ние не сме отправяли никога отровни стрели. Ако даваме оценка на президента, тя е съобразена с неговите действия и нашата представа какъв трябва да бъде президентът. ... Не сме участвали в разрушаване на диалога, а сме критикували, че това се случва. Поискахме оставката и на президента, и на премиера в хода на кризата". 

Цонев беше категоричен, че ДПС не води разговори с ГЕРБ за подкрепа на Бойко Борисов при евентуално негово кандидатиране за президент:

"Румен Радев трябва да бъде доста по-внимателен в думите, които казва. Той трябва да бъде обединител на нацията и мост между отделните партии. Той трябва да бъде мостът между всички, а не да взривява диалога".

Във връзка с думите на премиера Борисов, че няма общо с депутата от ДПС Делян Пеевски, Цонев заяви:

"Не знам кога г-н Борисов е прав - когато казва, че г-п Пеевски е свършил много със законите, които е внасял, и с всичко, което направи в хода на пандемичната криза. ... Ние не предвиждаме раздяла с никой, защото нашата партия и нашият електорат си харесваме г-н Пеевски. Ако зависи от партията, няма да има такава раздяла".

Според заместник-председателя на ДПС компрометирането на доверието в изборния процес е опасно нещо.

Йордан Цонев заяви, че ДПС е за 100% машинно гласуване, но не са били чути при последната промяна в Изборния кодекс.

Интервюто на Явор Стаматов с Йордан Цонев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

Делян Пеевски и Йордан Цонев



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени