Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: С поканата за консултации президентът иска да си измие ръцете

| обновено на 07.01.21 в 17:57
Снимка: БГНЕС

Много нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти да дадат прогноза за развитието на пандемията. Така премиерът Бойко Борисов коментира на днешния брифинг на МЗ колебанията на президента относно датата на парламентарните избори.

Борисов припомни, че президентът на 7 декември и след това на 19 декември е обявил, че ще насрочи изборите за 28 март, а сега търси начин да ги отложи.

Премиерът посочи, че на 19 декември е бил регистриран пик на заразените, но към 7 януари е налице спад както на новозаразените, така и на пациентите в интензивните отделения и на починалите, но подчерта, че никой не може да каже каква ще е епидемиологичната обстановка на 28 март. Борисов определи поканата за консултации като опит за "измиване на ръцете".

"Кой диктува на президента датата 28 март и кой сега му каза, виждайки социологическите агенции - червени, пембени, сини - че ГЕРБ е първа политическа сила към момента, не казвам, че ще е така и на изборите, но към момента, желание, да ги продължава или да ги отлага. Не знам! Това си е изцяло негово право, но да казва, след като два пъти е споменал 28 март... Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогнози. Те дори за  времето не могат да дадат прогноза какво ще бъде на 28 март - сняг, слънце, дъжд, но ние се подготвяме за тогава. Изцяло в правомощието на държавния глава е да определи датата за избори. Считам, че след като е казал 28 март, да ни вика за консултации е само да си измие ръцете с нас, да кажат някои: "Не е съгласен, страх го е от избори". Не. 28-ми март - 28-ми март".

Борисов каза още, че с изказването си за Ердоган Румен Радев е замесил турския президент в "една махленска свада" и в българската политика и подчерта, че България води възможно най-добрата политика спрямо югоизточната си съседка.

"Да се вкарва президентът на друга държава в един вътрешно махленски спор, който вече дори не е вътрешнополитически, не е редно. Аз мога да кажа на президента, че е ортак с Черепа. Какво общо имам с Пеевски", запита Борисов.

"ДПС е подкрепила управлението в няколко момента. Това е покупката на Ф-16, евроатлантическите закони и решения, които трябваше да приемем, Истанбулската конвенция. Толкоз! Нито едно друго нещо! Години сигурно не съм го виждал".

ДПС е подкрепяла управлението в няколко момента – покупката на Ф-16, евроатлантическия път, Истанбулската конвенция, толкова – в нито едно друго нещо, каза още премиерът и заяви, че не могат да му прикачат никой.

ДПС си подкрепи Румен Радев за първия мандат, а не Цецка Цачева. Сега могат да направят каквото искат. Какво общо имам с ДПС? На места на тези избори битката ще е ГЕРБ-ДПС и тя ще бъда безкомпромисна. Голяма част от българските мюсюлмани отиват в ГЕРБ.

Не могат да ми прикачат нищо, каза още Бойко Борисов:

"Бях упрекнат в орташка връзка с Пеевски, клюкарска бих я нарекъл. Те когато се отчаят, вадят тази тема. ДПС е партия, която си има почетен председател и председател. И етническата карта е нещо, с което никой не трябва да си играе, особено едновременно с ДПС и с Ердоган заедно. Какво общо имам аз с Пеевски? Години сигурно не съм го виждал".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детски празник за пътната безопасност в Плевен

В Плевен е организиран детски празник за пътната безопасност. Специално внимание ще бъде отделено и на правилата за безопасно управление на велосипеди и тротинетки. Увлекателни състезания, забавни игри и интересни срещи очакват децата на Плевен днес в Градската градина пред Центъра за работа с деца в града. Детският празник е посветен на..

публикувано на 15.09.24 в 08:36
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Петима чужденци са задържани във Венецуела, готвели атентат срещу Мадуро

Петима чуждестранни граждани са били арестувани във Венецуела по обвинения в подготовка на атентат срещу Николас Мадуро. Това се случва в момент на повишено напрежение между Каракас и други страни заради второто оспорвано преизбиране на Мадуро. Задържаните са трима американци, двама испанци и гражданин на Чехия. Според вътрешният министър..

публикувано на 15.09.24 в 08:27
Николай Хайтов

Навършват се 105 г. от рождението на Николай Хайтов

Днес, 15 септември, се навършват 105 години от рождението на писателя Николай Хайтов. Авторът на прочутите "Диви разкази" и "Шумки от габър" е роден в родопското село Яврово, област Пловдив, в много бедно семейство. Първите си очерци и разкази печата в списание "Септември" в средата на 50-те години. Адресите на любовта - писателят..

публикувано на 15.09.24 в 08:22
Мерки срещу наводненията в Полша, 14 септември 2024 г.

Наводнения причиниха щети и взеха жертви в Централна и Източна Европа

Румъния организира временни лагери за настаняване и започна спасителни операции, след като при наводненията в източната част на страната загинаха най-малко четирима души. Проливните дъждове причиниха щети и притеснения още в Чехия, Полша, Австрия, Словакия и Унгария. В спасителните операции в Румъния се включи и армията, която спомогна..

публикувано на 15.09.24 в 08:07
Матео Салвини

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Прокуратурата на Палермо поиска 6  години затвор за лидера на "Лига" и настоящ вицепремиер и министър на транспорта Матео Салвини заради кораб, спасил имигранти. Случаят е от 2019-а година, когато той бе вътрешен министър в правителството на Джузепе Конте. Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър..

публикувано на 15.09.24 в 07:57
Демонстрация в Тел Авив срещу правителството на Бенямин Нетаняху и с искане за освобождаване на заложниците, държани в Ивицата Газа от групировката

Демонстрации в Израел с искане за освобождаване на заложниците в Газа

В Тел Авив и в Ерусалим снощи се проведоха нови демонстрации с настояване правителството на Бенямин Нетаняху да освободи заложниците, задържани от радикалната палестинска групировка "Хамас" в Ивицата Газа. Според организаторите броят на демонстрантите се увеличава, след като в началото на септември израелските сили откриха телата на шестима..

публикувано на 15.09.24 в 07:48
Джейк Съливан

Вашингтон подготвя "значителен" нов пакет от помощ за Киев

В края на този месец Джо Байдън и Володимир Зеленски ще обсъдят военната стратегия на Украйна, стана ясно от изказване на съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Съливан участва виртуално в конференция в Киев, посветена на войната.   На срещата във Вашингтон в края на месеца се очаква Зеленски да представи на..

публикувано на 15.09.24 в 07:43