Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ранобудното петленце“ по БНР вдъхновява детската аудитория

Снимка: архив

Поредицата празнични репортажи, посветена на 50-годишнината на програма „Хоризонт“, продължава с историята на „Ранобудното петленце“ - рубриката за детски приказки, възпитала поколения деца в любов и добродетелност. Това наследство е съхранено и до днес, като продължава да въздейства, образова и забавлява съвременните деца.

Ранобудното петленце стартира по „Хоризонт“ през 1975 година, когато доайенът на българската електронна музика Симо Лазаров създава емблематичния радиосигнал, разпознаваем и до днес. Той вече 45 години неизменно звучи по Българското национално радио.

„Детската рубрика за приказки продължава да радва малките слушатели всяка делнична сутрин в 6.50 часа - вече по вълните на програма „Христо Ботев“, разказва в „Преди всички“ Ирина Вълчанова, ръководител на Детската редакция в БНР:

„Последните четири години то е по „Христо Ботев“, към днешна дата се опитваме да разкажем всички най-любими и добри приказки, като в четвъртък се изявяват деца, които пишат. Това са деца, които традиционно участват в Националния конкурс за детско литературно творчество „Искри“ на БНР“.

Стремежът децата, които редовно слушат радио, да откриват познати гласове, е запазен и до днес. Едно от основните действащи лица в приказните минути е актьорът Ицко Финци, привлечен като разказвач. 

„Ранобудното петленце“ не поставя началото на детските рубрики в ефира на БНР. Всъщност реализацията на предавания за деца е сред първите дейности в организираното радиоизлъчване в България“, припомня още Ирина Вълчанова. Създавани от най-утвърдените имена на културния елит на България, детските радиопредавания изпълнявали своята образователно-патриотична мисия.

Днес Детското БНР се подготвя от четири дами, които работят всеотдайно, за да покрият интересите на най-вярната, но и най-критична аудитория - детската. В екипа влизат Калина Колева, Виолета Димитрова, Ани Маринова и отговорният редактор Ирина Вълчанова. Освен „Ранобудно петленце“, детската редакция създава обогатеното радиосъдържание, което призовава и към развитие на въображението и креативността на малките слушатели.

В своята дългогодишна история детските радиопредавания се открояват като високо професионален медиен творчески продукт с възпитателна и образователна функция. Чрез тези кратки форми десетилетия наред и все още радиото провокира към размисъл, дарява на своята аудитория радост и вдъхновение, както и среща със свободата на мисълта и смелия порив на въображението.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна