Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мездра по пътя на Балчик в забраната на 5G мрежата

От какво се опасяват местните хора и ще има ли решението последици

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мездра забрани разполагането, ползването, поддържането и развитието на 5G мрежа и на съоръженията към нея на територията си. Така северозападният град стана вторият у нас след Балчик, приел местен мораториум върху разпространението на технологията.

Вносител на предложението е общинският съветник Радослав Маринов от местната коалиция на партия „Атака“ и Движение за радикална промяна „Българска пролет“. Той е внесъл и подписка, дело на инициативен комитет.

„Хората не знаят за какво точно става дума, притеснени са и с пълни основания. Няма как да разберем, че е напълно безвредна. Не е доказано това нещо. Затова решихме, събрахме подписите, внесохме ги“, аргументира се той.

Това по думите на Маринов е „един мораторуим, забрана за около една година, с ясното съзнание, че технологиите не могат да се спрат от една или две общини. Ако се окаже, че има вреди, тогава имаме основание да искаме на високо ниво забрана за 5G в България.“

В подписката се настоява на територията на Мездра да не бъдат използвани 5G антени, както и да не се използват антени от 4G поколение в по-високия нов диапазон. Посочва се, че ускоряването на общуването има двояко значение. В подписката се казва още, че в райони с по-висока наситеност на 5G съоръжения заболеваемостта и смъртността от Covid-19 e била по-висока.

„Това са най-новите скорости, които ще поддържа мобилната мрежа, която ще ползваме с нашите телефони. Ще осъществяваме страшно бързи комуникации“, пояснява Светослав Цветанов, главен инженер на Радио Видин. Нищо не е опасно, когато има регулация, смята той.

Ще има предписания една клетка от 5G мрежите да не надвишава максималната допустима мощност. Това, което може би притеснява хората – ще има повече клетки, ще виждаме повече клетки около нас разположени.“

Според председателя на Общинския съвет в Мездра Яна Нинова решението на местния парламент не поражда правни последици, защото режимът за изграждането на 5G не е в правомощията на общинската администрация и на общинския съвет.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени