Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Covid-19 ще забави изграждането им, според КРС здравните стандарти у нас са завишени

Снимка: БГНЕС

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната, съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос.

Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за регулиране на съобщенията е извършила незабавни проверки, включително и контролни измервания, в резултат на което не са установени работещи 5G мрежи в обхвата 3.6 GHz.

Първата стъпка към 5G e освобождаването на честоти и провеждането на конкурси за тях, напомня председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

"Мрежата от пето поколение е технология, която използва предшестващи технологии, т.е. на базата на съществуващите мрежи от четвърто поколение, използвайки честотния ресурс или сигнализационен ресурс, се надгражда и се създават мрежите от пето поколение", пояснява Иван Димитров.

Подготвя се обява за провеждане на конкурс или търг за ползване на конкретен радиочестотен спектър или конкретна позиция, която може да бъде използвана. Ще се направи и пазарно проучване за интерес, който могат да заявят потенциалните ползватели на тези честоти. Ако телекомите заявят намерения, ще бъде проведена процедура, която е възможна в два варианта според броя на участниците и заявения интерес спрямо ресурса, уточнява Иван Димитров.

Петата генерация мрежи ще предостави възможност за по-висока скорост, казва Жанет Захариева,  представител на един от телекомите у нас и член на Управителния съвет на Европейската браншова организация на телекомите.

"Петата генерация мрежи са много полезни и на обществения сектор, защото дават възможност, да речем на общините, да въвеждат концепцията за умните градове, да имат сметосъбиране, базирано на данни, да имат умно управление на трафика, да осъществяват видеонаблюдение и всичко това обаче да бъде свързано в една система, която не само регистрира фактите и данните, но и дава възможност те да бъдат анализирани", подчертава Жанет Захариева. 

В момента не се извършват тестове на пета генерация мрежи, твърдят от телекомите. 

"Един от операторите е получил разрешение за временно ползване с цел тестване на съоръжения в мрежи от пето поколение, миналата година от първи юли. Тогава имаше тестове от трите популярни мобилни оператори в България, като там бяха направени съответните техни анализи, тестове на съоръжения и оборудване и бяха пуснати сравнително скромни от гледна точка на мрежа, т.е. не може да се каже, че има мрежа на базата на 5G технологията. Имаше тестове, които използваха елементи от пето поколение мрежи", коментира коментира председателят на КРС Иван Димитров.

Заради ситуацията с коронавируса и влиянието върху икономиката първоначалните намерения по плановете за изграждане на 5G мрежата ще се забавят. Мрежите в България издържат на нарасналия трафик и нарасналото потребление, което е комплимент към това как са правени във времето и в годините, смята Жанет Захариева.

Спазването на здравните стандарти у нас при използването на мрежите от мобилните оператори е във фокуса на много институции. В Наредба номер 9 е посочено, че контролът е възложен на органи към Министерството на здравеопазването. Комисията за регулиране на съобщенията сътрудничи достатъчно с тези органи, уверява председателят на комисията Иван Димитров.

"Нормите, които съществуват в България, се спазват категорично и смятам, че това, което е заложено в тази наредба е в пъти и то десетки пъти по-високи изисквания, отколкото са написаните и публикуваните в рамките на Европейския съюз".

Евродепутатът Иво ХристовНяма много изследвания на въздействието на мрежите от пето поколение върху човешкото здраве и околната средаНаучно изследване за влиянието на 5G върху човешкото здраве и природната среда е възложено чрез панела за наука в Европарламента - STOA и то ще бъде представено през есента, съобщи евродепутатът Иво Христов. Проучването трябваше да бъде представено в края на април, но ситуацията с коронавируса го забави.


"Не бива страховете да бъдат омаловажавани и иронизирани. Гражданите имат право на отговор и трябва да го получат. Нашата задача като техни представители е да изискаме този отговор, да организираме научни изследвания, които да убедят гражданите, че тези мрежи от пето поколение не са опасни, или пък, ако съществуват рискове, те да бъдат отстранени преди въвеждането на мрежите", заявява евродепутатът Иво Христов.

"Доколкото знам, такива изследвания не са правени. Стана норма последните години индустрията да налага ритъма на развитието и макар Европейският съюз да е възприел принципа на предпазливостта, според който нищо не може да бъде въведено, без да е доказана неговата безвредност, ясно е, че лобисткият натиск и интересите на индустрията често пробиват този принцип, и изследвания за въздействието се правят по-късно, едва след като нововъведението вече работи", коментира Иво Христов.

Репортажа на Мила Младенова и интервюто с Иво Христов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Народното събрание одобри по-високи данъчни облекчения за родителите

В рамките на второто четене на актуализацията на бюджета Народното събрание одобри по-високи данъчни облекчения за родителите. За едно дете данъчната основа на доходите на родител се намалява с 6000 вместо с 4500 лева. Новото по-високо облекчение за две деца е 12 000 лева, а за 3 деца - 18 000. Това означава, че в семейния бюджет ще останат..

публикувано на 30.06.22 в 20:34

Очаква се охлаждане на страстите на имотния пазар

Стабилност на пазара на недвижими имоти и по-голяма прогнозируемост до края на годината очакват брокери на жилищни имоти. Според тях се върви към стопиране на стихийите инвестиции , повече планиране от страна на купувачите и по-ниски обороти, които експертите отчитат като здравословни за пазара. Активността на пазара на недвижими имоти през..

публикувано на 30.06.22 в 13:50
Валентин Радомирски

Валентин Радомирски: В България върви надпревара кой е по-по-най от евроатлантиците

"Позорно грандиозен скандал за българската дипломация, за българската държава ." Така определи изгонването на 70 руски дипломати и дипломатически персонал от България Валентин Радомирски, дипломат и външнополитически анализатор. България отзовава 70 руски дипломати Във Виенската конвенция е казано, че държавата решава, а външното..

публикувано на 30.06.22 в 13:07

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат "златни"

Евтините държавни дърва за бедните тази година може да се окажат „златни“. Държавните горски стопанства, които трябва да осигурят дървесината, ще трябва да наемат частни фирми за сечта и за транспорта на дървата . Процедурите отнемат време и може да се окаже, че до началото на отоплителния сезон държавните дърва за огрев за социално слабите няма да..

публикувано на 29.06.22 в 10:09
Гари Каспаров

Гари Каспаров: Западът се ръководи от слаби политици, които се боят да вземат исторически решения

Според петкратния световен шампион по шахмат и руски дисидент Гари Каспаров няма вероятност Путин да насочи военните си действия към България. Той обаче изключва възможността да бъде изстреляна ракета към Украйна от Калининград през територията на Литва.  Шахматистът е на мнение, че ако Украйна спечели войната, режимът в Русия ще започне да се..

публикувано на 29.06.22 в 08:54
Проф. Александър Маринов

Проф. Ал. Маринов: Къде щяха да са ПП, ако президентът не беше дал доверието си на Петков и Василев?

"За пръв път, откакто е в сила Българската конституция и се провежда тази процедура, две парламентарни групи не отиват на консултации при президента. ... Не става дума за война, а за процедура , която винаги се е осъществявала по този начин ". Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при държавния глава...

публикувано на 28.06.22 в 16:33
Димитър Ганев

Димитър Ганев: Сюжетът "ние сме добрите, те са лошите" - това са контурите на предизборната кампания

"ИТН останаха от малкото, които поддържат последователна линия спрямо Македония . Те виждат свой съратник в лицето на президента . Заради конфликта на ПП и БСП с президента, ИТН остават може би единствената формация вътре в коалицията, която поддържа доста добри отношения с президента. Това е форма на взаимна легитимация ." Това мнение..

публикувано на 28.06.22 в 09:56