Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Влиянието на 5G мрежите върху здравето не е изследвано достатъчно

Covid-19 ще забави изграждането им, според КРС здравните стандарти у нас са завишени

Снимка: БГНЕС

Няма работещи 5G мрежи на територията на страната, съобщава Комисията за регулиране на съобщенията. В това увери и министърът на транспорта Росен Желязков в писмен отговор на депутатски въпрос.

Във връзка с медийни публикации за извършените в условията на извънредно положение тестове на 5G мрежи на територията на страната, Комисията за регулиране на съобщенията е извършила незабавни проверки, включително и контролни измервания, в резултат на което не са установени работещи 5G мрежи в обхвата 3.6 GHz.

Първата стъпка към 5G e освобождаването на честоти и провеждането на конкурси за тях, напомня председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров.

"Мрежата от пето поколение е технология, която използва предшестващи технологии, т.е. на базата на съществуващите мрежи от четвърто поколение, използвайки честотния ресурс или сигнализационен ресурс, се надгражда и се създават мрежите от пето поколение", пояснява Иван Димитров.

Подготвя се обява за провеждане на конкурс или търг за ползване на конкретен радиочестотен спектър или конкретна позиция, която може да бъде използвана. Ще се направи и пазарно проучване за интерес, който могат да заявят потенциалните ползватели на тези честоти. Ако телекомите заявят намерения, ще бъде проведена процедура, която е възможна в два варианта според броя на участниците и заявения интерес спрямо ресурса, уточнява Иван Димитров.

Петата генерация мрежи ще предостави възможност за по-висока скорост, казва Жанет Захариева,  представител на един от телекомите у нас и член на Управителния съвет на Европейската браншова организация на телекомите.

"Петата генерация мрежи са много полезни и на обществения сектор, защото дават възможност, да речем на общините, да въвеждат концепцията за умните градове, да имат сметосъбиране, базирано на данни, да имат умно управление на трафика, да осъществяват видеонаблюдение и всичко това обаче да бъде свързано в една система, която не само регистрира фактите и данните, но и дава възможност те да бъдат анализирани", подчертава Жанет Захариева. 

В момента не се извършват тестове на пета генерация мрежи, твърдят от телекомите. 

"Един от операторите е получил разрешение за временно ползване с цел тестване на съоръжения в мрежи от пето поколение, миналата година от първи юли. Тогава имаше тестове от трите популярни мобилни оператори в България, като там бяха направени съответните техни анализи, тестове на съоръжения и оборудване и бяха пуснати сравнително скромни от гледна точка на мрежа, т.е. не може да се каже, че има мрежа на базата на 5G технологията. Имаше тестове, които използваха елементи от пето поколение мрежи", коментира коментира председателят на КРС Иван Димитров.

Заради ситуацията с коронавируса и влиянието върху икономиката първоначалните намерения по плановете за изграждане на 5G мрежата ще се забавят. Мрежите в България издържат на нарасналия трафик и нарасналото потребление, което е комплимент към това как са правени във времето и в годините, смята Жанет Захариева.

Спазването на здравните стандарти у нас при използването на мрежите от мобилните оператори е във фокуса на много институции. В Наредба номер 9 е посочено, че контролът е възложен на органи към Министерството на здравеопазването. Комисията за регулиране на съобщенията сътрудничи достатъчно с тези органи, уверява председателят на комисията Иван Димитров.

"Нормите, които съществуват в България, се спазват категорично и смятам, че това, което е заложено в тази наредба е в пъти и то десетки пъти по-високи изисквания, отколкото са написаните и публикуваните в рамките на Европейския съюз".

Евродепутатът Иво ХристовНяма много изследвания на въздействието на мрежите от пето поколение върху човешкото здраве и околната средаНаучно изследване за влиянието на 5G върху човешкото здраве и природната среда е възложено чрез панела за наука в Европарламента - STOA и то ще бъде представено през есента, съобщи евродепутатът Иво Христов. Проучването трябваше да бъде представено в края на април, но ситуацията с коронавируса го забави.


"Не бива страховете да бъдат омаловажавани и иронизирани. Гражданите имат право на отговор и трябва да го получат. Нашата задача като техни представители е да изискаме този отговор, да организираме научни изследвания, които да убедят гражданите, че тези мрежи от пето поколение не са опасни, или пък, ако съществуват рискове, те да бъдат отстранени преди въвеждането на мрежите", заявява евродепутатът Иво Христов.

"Доколкото знам, такива изследвания не са правени. Стана норма последните години индустрията да налага ритъма на развитието и макар Европейският съюз да е възприел принципа на предпазливостта, според който нищо не може да бъде въведено, без да е доказана неговата безвредност, ясно е, че лобисткият натиск и интересите на индустрията често пробиват този принцип, и изследвания за въздействието се правят по-късно, едва след като нововъведението вече работи", коментира Иво Христов.

Репортажа на Мила Младенова и интервюто с Иво Христов можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асена Стоименова

Аптечната карта ще коригира струпването на аптеки в градовете

Националната аптечна карта трябва да коригира струпването на аптеки в големите градове. Мнението е на проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз. „Най-важното до което трябва да доведе Националната аптечна карта е как ще се използват данните в нея занапред. Информацията къде има аптеки я има и сега, въпросът е тази..

публикувано на 03.07.20 в 10:12
Храмът-музей

До 15 дни става ясно решението за статута на храма „Света София“ в Истанбул

Турският Държавен съвет – най-висшата административна инстанция в страната, приключи разглеждането на делото за статута на „Св. София“. Решението дали храмът-музей ще остане в сегашния си вид, или ще бъде превърнат в джамия, ще бъде оповестено в 15-дневен срок в писмен вид. Делото е по жалба от 2016 г. на сдружение, което иска отмяна на..

обновено на 02.07.20 в 17:03

Неравенствата при дигиталното образование са отвъд устройствата

Част от образованието може да тече в дигитална среда, но по-голямата част трябва да се случва лице в лице, особено ако искаме да има „меки умения“ (soft skills – бел. ред.), защото те няма как да се научат отвъд личното общуване. Това мнение изрази пред „Хоризонт“ Мила Минева, преподавател по социология в СУ „Св. Климент Охридски“...

публикувано на 02.07.20 в 14:35

Предметът "Религия" е предпочитан от учениците от първи до четвърти клас

От следващата 2020/2021 учебна година предметът "Религия" в училищата ще се изучава с  одобрени от Министерство на образованието учебници, а не само с учебни помагала.  85 на сто от учениците от първи до четвърти клас са изучавали досега като свободно избираем предмета "Религия" от всички проявили интерес към него, заяви  пред "Хоризонт"..

публикувано на 01.07.20 в 15:44
Ан Идалго спечели втори мандат като кмет на Париж

Ан Идалго печели втори кметски мандат в Париж

Социалистката Ан Идалго печели втори мандат на кметския пост в Париж, показват първи прогнозни резултати, цитирани от "Франс прес". Тя събира над 50 процента от гласовете и е с голяма преднина пред кандидатката на десницата Рашида Дати и тази на президентската партия Анес Бюзен. Безпрецедентни санитарни мерки и рекордно ниска..

обновено на 29.06.20 в 07:14
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Задържаните от ГДБОП са рекетирали престъпници поне от 3 години

Поне три години е  действала групата за подкупи в ГДБОП , обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.  Според директора на Дирекция "Вътрешна сигурност на МВР Стефан Банков обаче сигнали, че шефът на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков и ръководителят на сектора за борба с наркотиците Кирил Ванков са искали подкуп, има още от..

обновено на 28.06.20 в 14:51
Д-р Хасан Адемов

Хасан Адемов: Кодексът за социална подкрепа е възможност за повече ефективност и контрол

„ Въпросите, свързани с подкрепата на българските граждани от страна на държавата, са разпръснати в различни закони . Това създава усещането за фрагментираност и неефктивност на разходите... В шестмесечен срок Министерството на труда и социалната политика трябва да предложи концепция за изготвянето на кодекс за социална подкрепа, който да обедини..

публикувано на 28.06.20 в 12:21