Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сълзотворен газ срещу студентски протест в Гърция

Протестът е против разполагането на полицейски сили в студентските кампуси

Снимката е илюстративна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне множеството по време на протестно шествие в Атина срещу планове за разполагането на полицейски части в университетските кампуси, съобщава БТА, като цитира Асошиейтед прес.

Събиранията на много хора са забранени според правилата на настоящия локдаун заради Covid пандемията, но членове и поддръжници на студентски леви организации се включиха в шествието днес близо до парламента в центъра на Атина.

Гръцкото десноцентристко правителство отмени дългогодишна забрана за влизане на полицията в университетските комплекси, като се аргументира, че мярката често е използвана, за да се организират протести с прояви на насилие или дори престъпни дейности.

Правителството планира да разположи полицейски сили в кампусите и да допуска влизането в университетските комплекси само на студенти, академичен персонал, служители и гости.

Свободният достъп до университетските зони е възприеман от много гърци като важен източник на политическо несъгласие, който е позволил да бъде изградена съпротива срещу авторитарните режими в миналото.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени