Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Илко Гетов: Дълго време е необходимо за създаване на клетъчния имунитет

Проф. Илко Гетов
Снимка: Стаматина Никова

В продуктовата информация на ваксината на „Модерна“ е записано, че е възможно да се получи подуване на лицето при пациенти, които са получавали козметични манипулации, свързани с инжектиране на филъри в областта на лицето. Тези реакции са преходни, не остават за дълго време“. Това поясни пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. 

Той уточни, че до този момент почти 16 000 медицински лица и специалисти на първа линия у нас са ваксинирани и няма повишаване на честотата на нежелани реакции. 

Оксфордската ваксина - тече с бърза научна оценка на качество, ефикасност и безопасност. В последната седмица на този месец ще бъдат разгледани документацията и оценъчният доклад. Надявам се да имаме положително становище за тази ваксина. Тя ще се прилага в две дози“. 

В предаването „Нещо повече“ проф. Гетов допълни: 

Дълго време е необходимо за създаване на клетъчния имунитет. Очевидно и за коронавирусната инфекция ще трябва да мине време, а и е необходимо преобладаващата част от населението да се ваксинира, за да можем да говорим за сигурна защита на ниво популация“. 

Интервюто с проф. Илко Гетов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна