Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна имунизацията срещу Covid-19 с ваксината на "Модерна"

| обновено на 14.01.21 в 09:35
Първата имунизирана с ваксината на "Модерна" бе София Йорданова.
Снимка: БГНЕС

Започна имунизацията срещу Covid-19 в страната с ваксината на американската компания „Модерна“ в Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“.

Първата ваксинирана е София Йорданова, старша сестра на централната реанимация в болницата и отговаряща за Covid отделението.

Общо 200 са желаещите да се ваксинират в лечебното заведение. 100 са получените дози от препарата.

Това е втора ваксинация в „Майчин дом“. До момента с първата ваксина, пристигнала у нас, са ваксинирани 100 души от персонала.

В сряда у нас пристигнаха първите 2400 дози от ваксината на "Модерна", като с препарата ще бъдат ваксинирани медицински специалисти от столицата.

Ето какво каза София Йорданова, веднага след като получи първата доза на ваксината:

„Чувствам се прекрасно, вече много и по-спокойна и смятам, че направих най-правилния избор за себе си. Нямам абсолютно никакви притеснения за себе си. Смятам, че сложих филтър между себе си и заразата, за което искам да благодаря на абсолютно всички компетентни органи, участвали в тази безупречна организация. Аз работя на първа линия и като отговорен човек смятам, че избрах най-доброто за себе си. Бих препоръчала да следват моя пример, но, разбира се, това е акт на собствен избор. Не мога на всяка цена да ги задължа. Аз съм медицинско лице и съм наясно с последиците, които всъщност се оказа, че няма такива. Надявам се голяма част от населението да разберат това“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пристигна първата доставка на ваксината на "Модерна"

Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на американската фармацевтична компания „Модерна“ вече е в България. Това обяви по време на правителствено заседание премиерът Бойко Борисов. Той разпореди на здравния министър ваксините да се..

публикувано на 13.01.21 в 12:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кенет Мертен: Сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България

Американският посланик у нас Кенет Мертен заяви, че сред приоритетите на САЩ е задълбочаване и разширяване на инвестиционните връзки с България. На дискусия за икономическата сигурност на капиталите, които постъпват от трети страни, посланик Мертен..

публикувано на 28.03.24 в 13:54
Костадин Костадинов в НС.

"Възраждане" се съмняват, че служебният кабинет няма да бъде контролиран от никого

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че ситуацията за съставяне на служебно правителство е безпрецедентна и е плод изцяло на конституционните промени. От "Възраждане" изразиха съмнение, че служебният кабинет няма да бъде..

публикувано на 28.03.24 в 13:50
Корнелия Нинова

Нинова: Не очаквам конституционна криза

Председателят на БСП Корнелия Нинова очаква избори 2 в 1.  Тя коментира, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми. Нинова не се ангажира дали..

публикувано на 28.03.24 в 13:32
Александър Симов

Александър Симов: Не е рано да се говори за конституционна криза, вече я виждаме

Не е рано да се говори за конституционна криза, тя ни предстои, вече я виждаме . Това каза пред БНР Александър Симов от БСП. "Виждаме, че ще бъде тежко и в политическия смисъл има и друг елемент - кой носи отговорност за този служебен кабинет? За мен..

публикувано на 28.03.24 в 13:24
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в..

публикувано на 28.03.24 в 12:57