Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуираха две семейства от Дряново, община Лъки, заради срутище

| обновено на 15.01.21 в 10:18

Живеещите в две къщи в село Дряново, община Лъки, снощи спешно са били евакуирани, поради опасност от срутване на голяма скална маса, която след проливните дъждове е започнала да поддава. Това съобщи областният управител Дани Каназирева

Първоначално сигнал за опасността е подал кметът на община Лъки Валентин  Симеонов. Веднага  е създадена организация и вчера в късния следобед е извършен оглед на място от РД "Пожарна безопасност и защита на населението". Констатирано е, че има реална опасност образуваните пукнатини в скалата да предизвикат разрушаването й и откъсване на скални  отломки, които да паднат върху близките къщи.

„След като стана ясно каква е ситуацията, решихме да не се поема риск и дадохме указания на кмета на община Лъки за евакуирането на хората от двете къщи. Реагирахме незабавно, като огледите ще продължат и през следващите дни", коментира областният управител.

Нощта в Дряново е минала спокойно, хората от евакуираните къщи са приютени и най-важното е, че няма пострадали.

Потенциално опасното срутище в село Дряново е скална ивица от близо 30-40 метра. Заради обилните дъждове е поддала голяма скала от около 20 кубика, тежаща над 50 тона. Тръгне ли скалната маса, къщите под ската ще бъдат сринати със земята.

Това съобщи пред Радио Пловдив кметът на Лъки Валентин Симеонов.

Днес експертни групи от Пловдив и София отново ще направят оглед на място, за да се прецени какви действия да се предприемат.

Кметът на Лъки увери, че са взети превантивни мерки. Над опасното срутище ще бъдат прокопани канавки, за да не влиза вода в процепите и да предизвика откъсване на скални отломъци. 

Укрепването ще е много трудно, но е изключително необходимо, подчерта Симеонов и допълни, че най – застрашени са две къщи, но ако се откъсне голяма скална маса, има опасност и за други постройки.

Хората бяха евакуирани в късния следобед вчера след извършена на място проверка от „Гражданска защита“ Пловдив, обясни кметът на Лъки. От домовете им са изведени шестима човека – четиричленно семейство е настанено при свои близки, а други двама души, които са собственици на къща за гости, са се преместили в друго тяхно жилище.

Днес в 10:30 часа в Областната администрация ще се проведе среща по повод ситуацията в село Дряново, в която ще участват МВР и Гражданска защита.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна