Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андон Балтаков: Традиционните медии могат да върнат ролята си само като казват истината

Тръмп създаде усещането в част от американското общество, че медиите не отразяват пълноценно и цялостно събитията

Андон Балтаков
Снимка: Ани Петрова

"Тръмп създаде усещането в част от американското общество, че медиите не отразяват пълноценно и цялостно събитията и настроенията в американското общество". Това каза в предаването "Събота 150" Андон Балтаков - журналист с над 20-годишен опит в американския медиен пазар и генерален директор на БНР. Той уточни, че американското общество винаги много е разчитало на местните си медии:

"С разпада на американския вестникарски пазар и на цялата вестникарска индустрия - от 65 млрд. долара през 2005 г. до 20 млрд. долара през 2012 г. - американската журналистика загуби много. ... Аудиторията имаше нужда от информация и от общуване, защото вестниците бяха и поле за общуване. Социалните платформи заместиха тази липса. Хората започнаха да усещат, че тази нужда от информация и от общуване помежду си започва да се запълва през социалните медии".

По думите на Балтаков президентът Доналд Тръмп е успял да катализира и да използва социалните медии и обществения гнет, а популистите са използвали това, за да прокарат собствените си интереси.

"Доверието е основният фактор, който крепи една журналистическа организация. В момента, в който доверието бъде подкопано, тази медия престава да бъде толкова влиятелна, колкото е била преди", коментира той.

И посочи, че в САЩ има по-богат избор от медии и платформи, които могат да отразяват желанията на много малки групи хора:

"По този начин започва да се образува т.нар. ехо камера, в която един човек започва да чува собствения си глас хиляди пъти и да си мисли, че това е реалността".

Според Андон Балтаков липсата на критичност и аналитичност у голяма част от хората води до събития, които се наблюдават в целия свят - Брекзит във Великобритания, възходът на алтернативните движения в Западна Европа.

"Традиционните медии могат да върнат ролята си на медиатор само като казват истината. Като медии и журналисти да бъдем критични, да не си затваряме очите", заяви той и добави:

"Медиите трябва да възвърнат доверието в обществото, че те са тук, за да отразяват и да предоставят поле за коментар и анализ и да помагат на обществото да се развива".

Интервюто на Весела Владкова с Андон Балтаков в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна