Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преспанското и Охридско езеро в книга на Капка Касабова

Капка Касабова, която от 2005 г. живее в Шотландия, сега е в България, за да представи новия си роман "Към езерото", издание на пловдивската къща Жанет45.  

В книгата тя разказва за езерата Охрид и Преспа, които са свързани с подземни реки, и пазят трудни спомени за хората, живели по тези земи и тайната на привличането им. Две езера, които са изиграли важна роля в семейната история на майчиния род на Капка Касабова. Но това е не само лично завръщане, а в някакъв смисъл и колективно завръщане, казва авторката. 

Двете езера са разположени в пограничния планински район между Северна Македония, Албания и Гърция. 

Като изследва по вода и земя историите на поети, рибари и пазачи, на управници и хора, отхвърлени от цивилизацията, наследници на война и изгнаничество, Касабова показва човешките съдби, оформени от живота край езерата. Потегляйки с намерението да проучи родовото си наследство, тя стига до  анализ за начина, по който географията и политиката оставят своя отпечатък върху семейства и народи – и до универсални въпроси за човешкото страдание и способността ни да приемаме промяната.

Идеята на романа "Към езерото" е за помирение и търсене на духовна цялост, което е трудно постижимо на Балканите.

Романът е написан на английски език, в превода на български, участва освен Касабова и преводачката Невена Кръстева. Предстои превод и на немски, полски и френски. Книгата е класирана от много критици във Великобритания като една от най-значимите книги за годината.

Касабова е в България и за да се подготви за следващата си книга, чието действие ще се развива по поречието на река Места с тема страданието и лечението, хората и природата.

Интервюто с Капка Касабова е в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна