Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марияна Николова: За развлечения в момента не се говори

Собственици на заведения се срещнаха с министри, за да обсъдят подновяването на работата

| обновено на 19.01.21 в 18:20
Министърът на туризма Марияна Николова след срещата с представители на сектора на заведенията за хранене и развлечение.
Снимка: БГНЕС

Ресторантите и заведенията за хранене отварят от 1 февруари - с ограничен капацитет и работно време, дори без разрешението на властта. Нощните клубове и дискотеките остават затворени поне до март. Датата за разхлабване на мерките ще се обсъжда в четвъртък от Националния оперативен щаб. Това стана ясно след срещата на представителите на собствениците с вицепремиера Марияна Николова и ресорните министри в Министерството на здравеопазването.

Ако решението на щаба и на правителството в четвъртък не е в интерес на бранша, оттам съобщиха, че ще предприемат ефективни стачни действия.

Браншовите организации и властта не успяха да се разберат докрай за възобновяването на работата на обектите. Съгласие не бе постигнато за датата и работното време на ресторантите и заведенията.

Предложението на властта съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова:

"Датите, които са възможни, и които здравните власти предложиха - двуседмичен период след 4 февруари, за да се види каква е тенденцията, както и евентуално потенциален час на работа, вечерен час, защото в крайна сметка не може ресторантът да работи цяла нощ. Различни са вариантите – 22:30 ч., 23:00 часа.".

Националният оперативен щаб ще обсъжда в четвъртък датата за разхлабване на мерките единствено за ресторантите и заведенията за хранене, съобщи Марияна Николова:

"При условията, при които работят и другите ресторанти - в курортите и в хотелите. Знаете, че там има 50% ограничение на капацитет, строго спазване на противоепидемичните правила, както и евентуален краен час на работа на заведенията, но за развлечения в момента не се говори".

Нощните клубове и дискотеки ще могат да работят едва от март, обяви Николова.

Представителите на двете браншови организации

" Пак казвам: ние не отстъпваме от 1 февруари за заведенията, а от 1 март - за нощните заведения", обяви Ричард Алибегов от Асоциацията на заведенията.

От бранша не приеха част от аргументите на властите и категорично обявиха:

" Ние казахме от 1 февруари. Ще изчакаме сега до четвъртък-петък, за да се вземе окончателното решение… Ресторантите, кафенета и сладкарници да отворят на 1 февруари при капацитет от 50%, а нощните заведения да отворят на 1 март. Това е нещо, от което ние не отстъпваме. Също така с 22.30 не сме съгласни - 23.30. Ако това не се случи, обсъждаме италианския модел" - или протестно отваряне без разрешение, коментираха Ричард Алибегов и Емил Коларов от двете браншови организации.

Малко преди срещата здравният министър Костадин Ангелов даде да се разбере, че остава на позицията си от вчера:

"Категорично не съм готов да плащаме цена такава, каквато плащахме преди време, с много загинали български граждани. За да има хора, които ходят в заведенията, те трябва да са живи и здрави. Нека не разваляме това, което постигнахме".

По време на срещата от бранша са получили и уверение за изплащането на финансовата помощ от държавата.

Вицепремиерът Марияна Николова оправда забавените компенсации от държавата към бранша:

"Допълнителните средства, които са по социалните мерки, да бъдат разплатени до края на месеца, както и възможностите за продължаване на мярката 60 на 40, която за нашия бранш е 80 на 20, в по-продължителен период от време. Към настоящия момент до от 31 март са предвидени такива средства".



По-рано днес Емил Коларов коментира пред БНР:

"При всички случаи за нас отварянето в началото на февруари е, така да се каже, от основните искания. Това, което задължително искаме, е в момента възможно най-бързо да се изплатят помощите на персоналите и да започне изплащането на компенсациите на фирмите".

Вчера от бранша заплашиха с гражданско неподчинение и самоволно отваряне на заведенията след 31-ви януари, а здравният министър Костадин Ангелов заяви, че няма да се поддаде на натиск и заплахи.

От сектора написаха и писмо до вицепремиера Томислав Дончев и ресорните министри, в което настояват от 1 февруари да отворят обектите за хранене при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, нощните клубове да започнат работа от 12 февруари, а компенсациите за персонала и за бизнеса да бъдат изплатени до 31 януари.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна