Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов представи сертификата за ваксинация срещу Covid-19

| обновено на 19.01.21 в 18:32
Освен сертификата срещу Covid-19, здравният министър представи и функционирането на електронното здравно досие.
Снимка: БТА

От днес всеки ваксиниран срещу Covid-19 може да получи електронен сертификат. Системата беше представена от здравния министър Костадин Ангелов.

Сертификатът ще се връчва след поставянето на двете дози от ваксината. 

Сертификатът показва партидния номер на ваксината, кой я е поставил и се издава на български и на английски език. Документът разполага с номер, който може да бъде проверен във всички държави в Европейския съюз.

Ваксинираните срещу Covid-19 могат да получат сертификата си по два начина, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов:

"С електронен подпис и съответно да имаш достъп до своето пациентско досие. Българските граждани, които нямат електронен подпис, а имат нужда да получат електронен сертификат, от 1 февруари могат да го получат чрез личните си лекари, които имат достъп до тяхното пациентско досие и могат да разпечатат този електронен сертификат".

Сертификатът няма подпис и печат. Разполага с QR-код, който може да бъде проверен чрез мобилен телефон.

От днес работи и цялостното медицинско досие

В електронното здравно досие се съдържа цялата информация за пациента - какви електронни направления и рецепти са му издадени, както и какви изследвания са му направени:

"Към края на март електронното направление ще бъде надградено и ще е възможно издаването на електронно направление за всички диагностични процедури, извършващи се в обхвата на доболничната медицинска помощ", каза здравният министър.

От месец април електронната рецепта трябва да стане водещ източник на отчитането пред Националната здравноосигурителна каса, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева:

"Оттук нататък вече цялата информация, която по електронен начин се генерира при изпълнителите на медицинска помощ, ще попада в това досие, така че тя дава някаква обща снимка за дейностите, които са извършени само по линия на Здравната каса на всеки пациент".

1114 души в България са получили към момента по две дози ваксина срещу Covid-19. Най-много от тях са в Пловдивска област - 375 души, в столицата - 287, и в Разградска област - 113 души.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна