Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов: БСП основно е насочена за колаборация с партиите вляво и в центъра

Снимка: БНР

"БСП основно е насочена за колаборация с партиите в левия сектор и в центъра. Политически трудно може да се осъществи колаборация с партиите вдясно, които традиционно са партньори на ГЕРБ, но ако желаят, могат да допринесат". Това заяви пред БНР Иван Иванов, член на Изпълнителното бюро на БСП и депутат от ПГ на "БСП за България", като уточни, че БСП кани на разговори 20 партии и неправителствени организации, с които да бъдат обсъдени предстоящите парламентарни избори. БСП предлага диалог и подкрепа при наблюдението на изборния процес за осигуряването на честността на вота.

Иванов подчерта, че на заседание на ПГ на "БСП за България" ще обсъдят предложенията на президента Румен Радев за промени в Изборния кодекс:

"Ще разберете след часове какви ще са детайлите и какво точно ще внесем в деловодството на Народното събрание. ... Основният ни мотив е да бъдат защитени правата на българските граждани, да се осигури максимално представителство на всеки един гласоподавател в този избор, който е съдбоносен за България". 

По думите му БСП има различни виждания от посочените от държавния глава, но уточни, че едно от основните неща, които социалистите са поставяли като акцент, са видеонаблюдението, изчистването на избирателните списъци от т.нар. мъртви души и активна регистрация:

"Нашите предложения би трябвало да бъдат в тази посока".

Иван Иванов беше категоричен, че задачата на БСП е да убеди гражданите да участват активно в парламентарния вот. 

"Искаме да вземем участие и да привлечем повече организации - политически и неправителствени, за да се гарантира, че изборният процес ще протече по най-прозрачния начин. БСП няма за задача да опорочава избора, напротив, искаме да върнем доверието на гражданите в изборния процес. ... Нашият основен политически опонент работи в обратната посока със своите действия. Те имат навик да отварят Изборния кодекс в последния момент, на което ние винаги сме се противопоставяли", коментира той.

Според него ГЕРБ искат за тези избори да си измият ръцете с ЦИК.

Депутатът от БСП определи като авантюра заявеното от премиера Бойко Борисов, че закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" може да се използва за 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй".

Интервюто на Диана Янкулова с Иван Иванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени