Eмисия новини
от 07.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Топ 10 на уличните храни в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турското министерство на културата и туризма състави списък на десетте най-популярни вида улична храна в Турция, които всеки може да открие независимо коя част на страната посети, съобщава "Хюриет дейли нюз".

На първо място в списъка е турският геврек "симит" с богата сусамена поръска. Следват популярните сандвичи с риба и печените кестени.
Веднага след тях се нарежда "тантуни"- завит сандвич с малки късчета месо, люти чушлета, лук, домати и магданоз. Пълнените миди са пети, а на шесто място е популярният "кумпир" - пълнен картоф с наденички, кисели краставички, царевица, маслини.

В списъка на министерството следва пилето с ориз, за което се препоръчва да се хапва заедно с туршия и айран. После идва "чий кьофте" - сплескани с пръсти кюфтета, приготвяни със сурово месо или във веган вариант - с булгур, салца и пикантни подправки.

Свежи бадеми върху лед и пикантна напитка, наречена "шалгам" и приготвяна от ферментирал лилав морков, заемат последните две места в списъка на топ 10-те улични храни в Турция.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.