Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън влезе в Белия дом като президент, Пекин налага санкции

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Минути след като президентът Джо Байдън положи клетва, Пекин наложи санкции на 28 американски физически лица, сред които и вече бившият държавен секретар Майк Помпейо.

Причината са техни действия, довели до намесата във вътрешните работи на Китай. На тях и техните близки е забранено да влизат в континентален Китай, Хонконг и Макао.

28-те, както и компании и институции, които са свързани с тях, няма да могат да правят бизнес в Китай.

В първата реч си реч като държавен глава Джо Байдън отправи посланието, че Америка отново ще е ангажирана с решаването на международните проблеми.

"Ще възобновим съюзите си и отново ще играем главна роля. Ще водим със силата на нашия пример“, каза новият американски президент.

В първата си проява като държавен глава на САЩ Джо Байдън посети Арлингтънското национално гробище във Вашингтон, където отдаде почит на загиналите ветерани и герои на страната заедно с трима бивши президенти и техните семейства, предаде Асошиейтед прес.

След като положиха клетва и встъпиха в длъжност, президентът заедно с първата дама Джил Байдън, и вицепрезидентката Камала Харис заедно с нейния съпруг Дъг Емхоф, оглавиха церемонията по полагане на венец пред Гроба на незнайния воин.

Байдън и Харис докоснаха венеца, преди да сведат глава пред него в молитва и да се прекръстят.

В церемонията взеха участие бившите президенти Барак Обама, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън заедно със съпругите си.

После Джо Байдън се отправи към Белия дом, за да предприеме първите си конкретни стъпки като държавен глава. Байдън и съпругата му Джил  за първи път влязоха в Белия дом като президент и първа дама.

Двойката беше придружавана от свои роднини. Те стигнаха до Белия дом, съпровождани от военен парад.

Очаква се Байдън да подпише президентски укази, с които да отмени някои от последните разпореждания на своя предшественик Тръмп.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени