Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене

Карантинираните ще гласуват в мобилни секции

На предстоящите парламентарни избори хората под карантина ще могат да упражнят правото си на вот в мобилни или разкрити в болници секции

| обновено на 22.01.21 в 12:13
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за извънредното положение, които ще позволят хората под карантина да гласуват на предстоящите парламентарни избори. 

Те ще могат да направят това в мобилни или в разкрити в болниците секции. 

За промените гласуваха 128 депутати, 45 бяха против, а 9 гласуваха „въздържал се“.

Управляващите предлагат да се възложи на ЦИК изработването на специални правила, които да защитават здравето на избирателите и членовете на секционните комисии.

Членовете на секционните избирателни комисии за извънредните секции ще са не по-малко oт трима. Това важи и за броя на членовете на комисиите извън страната -  по преценка на ЦИК.

ЦИК приема правилата след проведени консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет към нея като публично обявява резултатите от провеждането им. Предлага се приетите правила да може се обжалват пред Върховния административен съд по реда на Изборния кодекс.

Беше прието срокът за предложения до второто четене да е 4 дни.

Хората в изолация и пациентите в Сovid отделенията ще упражнят своето право на глас чрез подвижни урни.

Друга редакция в закона ще позволи и на граждани с изтекли документи също да могат да гласуват.

На ЦИК се възлага не по-късно от 50 дни преди изборния ден да приеме правила за организация и реда на изборите, така че да се гарантират животът и здравето на хората.

Красимир Ципов от ГЕРБ поясни, че Централната избирателна комисия ще предприеме всички действия, за да гарантира избор, съобразен с противоепидемичните мерки:

„ЦИК е органът, който се занимава с цялостната организация на изборния процес, уважаеми народни представители. Няма как тя да бъде изключена от това да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори“.

Депутатът от БСП Филип Попов заяви, че управляващите създават хаос, като внасят несвойствени задължения в Централната избирателна комисия:

„Няма как да се спазят изискванията на Изборния кодекс. Няма как да се спази представителността и от Централната избирателна комисия, и парламентарната при толкова партии в Народното събрание с трима представители. Как тези, които са карантинирани, ще докажат, че са карантинирани - в списъците, които РЗИ-тата водят просто са описани едни имена“.

ДПС подкрепиха предложенията на ГЕРБ, а Хамид Хамид и призова за диалог:

"Не можем да не се съобразим и с опасенията, изразени и от колегите от БСП, и от становището на ЦИК. Предлагам в дух на диалог да прецизираме текстовете, всеки да си направи предложенията и да се съобразим и със становището на Централната избирателна комисия“. 

Павел Шопов от „Атака“, който беше на мнение, че промените трябва да бъдат направени в Изборния кодекс, а не в Закона за извънредното положение, коментира:

„Много съмнително съм настроен по отношение на това дали ще има машинно гласуване изобщо. И ако се вкарат в Изборния кодекс, ще бъдат внесени решителни и недвусмислени мерки, за да има машинно гласуване“.

Предложения преди второто четене на тези промени ще могат да се правят в срок от 4 дни.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна