Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

Необходими са не само дебати, а и социални действия, смята философът

Проф. Георги Каприев
Снимка: БГНЕС

Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва.

Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно управление с участие на гражданите", е първият жест и твърдение от високо административно място, с които се отбелязва, че ние вече не сме в преход. И в документа вече се говори за модел.

Това коментира пред Радио София философът и преподавател проф. Георги Каприев.

„Смятам, че имаме нужда от дебати на тази тема и от смяна на модела. Но темите в стратегическия документ са „ужасно разнородни“ – говори се и за политика, и за икономика, и за здравеопазване, образование.“

Според проф. Каприев друго достойнство на проектостратегията е, че започва да говори за ценности. Последно в България за подобни понятия се е дебатирало преди 40 години, когато ценностите всъщност бяха фалшиви.

„За съжаление в документа се промъква предположението, което има романтико-просвещенски характер – че народът е мъдър, добродетелен, справедлив и ако разкараме някакви политици, всичко ще светне. Това е огромна заблуда.“ Общите социални блага се базират на други ценности, които липсват в документа – достойнство, чест, справедливост, почтеност, отбелязва философът.

„Говори се за компетентност. Че как да разпознаем компетентните? Социумът през последните 10 години у нас бихме оприличили като охлокрация (власт на тълпата) с уклон към клептокрация.

Самата ни образователна система подпомага тези, които ни предлагат за модел невежеството, простащината, агресивността. Нужна е работа, добронамереност.
Необходими са не само дебати, а и социални действия.“

Чуйте разговора на Ива Дойчинова с проф. Каприев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени