Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Толерантната Нидерландия - сляпа за расистка гонитба

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Два месеца преди парламентарните избори в Нидерландия вторият най-дълго управлявал политик в Европа след германския канцлер Ангела Меркел - премиерът Марк Рюте, подаде оставка. Причината е скандал, свързан със социални помощи. Хиляди семейства са били обвинени погрешно в измама, свързана с детски надбавки и са били принудени да ги възстановят. 

Общо 26 000 - толкова са засегнатите родители според нидерландските медии от действията на данъчните власти, които неправомерно са започнали съдебно преследване срещу хиляди семейства, като дори не им е дадена възможност да докажат, че са невинни. Според доклад на парламентарно разследване, публикуван през декември, чиновници са спрели надбавките на хиляди семейства, обвинени погрешно в измами в периода 2013-2019 г., и са ги принудили да върнат със задна дата средствата, получени за няколко години. В някои случаи става дума за десетки хиляди евро. Етническото профилиране от страна на данъчната служба е причинило сериозни финансови проблеми, като в отделни случаи се е стигало дори до развод, имуществени загуби и изпадане в дългове

Кое обаче е същината на проблема - самата грешка в една страна, известна с компетентно управление и толерантност спрямо етническите малцинства, расизма и ксенофобията, които показва наяве, или трудностите, създадени на семействата? 

Политическия анализатор Софи ван Льовен в предаването „Събота 150“:

Най-същественият проблем е как едно преследване за измама се е превърнало в преследване на хора с двойна националност или чиито родители са чужденци. Хиляди семейства не са имали никакъв шанс. Те е трябвало да върнат огромни суми, получени като детски надбавки. И нито един съдия, държавен служител или политик не е искал да чуе тяхната страна. Правителството на премиера Марк Рюте е било сляпо за тази расистка гонитба в продължение на много години”. 

Парламентарните избори в страната на лалетата са насрочени за 17 март. Освен това там са наложени едни от най-тежките ограничителни мерки от началото на кризата с коронавируса. Марк Рюте е премиер на Нидерландия от 2010 г. и е един от най-дълго управлявалите европейски лидери. Какъв ще е резултатът от символичната му оставка в политически план, след като правителството му продължава да управлява като служебен кабинет до сформирането на нова коалиция след вота и социологическите проучвания показват, че неговата Народна партия за свобода и демокрация все още се радва на широка обществена подкрепа? 

„Вероятно това няма да промени много. Марк Рюте остава най-популярният политик в страната, благодарение на кризата с коронавируса. Това е така, защото през това време той има монопол върху пресконференциите, заедно с министъра на здравеопазването. Той се приема от обществото като далновиден държавник, който може да спаси страната, както и да осигури средства на хората, които се нуждаят от тях, за да оцелеят... Ще трябва да се състави нова коалиция след изборите - очертава се отново това да стане поне с четири партии. Така че изглежда, че Марк Рюте със сигурност по някакъв начин ще участва в политиката след изборите. Той иска и да остане лидер на своята дясна, консервативна партия”. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Освен Рюте и други високопоставени политици, включително министри, са взети под прицел, че са си затворили очите за проблема, за който за знаели. Каква ще бъде ролята на скандала в предстоящите избори и до каква степен той ще навреди на Марк Рюте? Софи ван Льовен: 

„Разбира се, че опозиционните партии ще го атакуват по време на предизборната кампания. Може би ще го нарекат лицемер или расист. След 10 години управление на Рюте те искат промяна в Нидерландия. Но тъй като в скандала са замесени и други партии, ще бъде доста трудно вината да се хвърли изцяло върху Рюте. Той е бил замесен и това може да му навреди леко, но той не е единственият участник в този скандал”. 

В оповестения миналия месец доклад с остри критики към действията на данъчните власти, принудили хиляди родители да връщат вече изплатените им детски помощи, се казва, че данъчните са нарушили „фундаментални принципи на върховенството на закона“. Какви промени се очаква да предизвика този скандал в бъдещата политика в Нидерландия?

„Обещава се повече прозрачност, защото един от големите въпроси е защо разкриването на случилото се е отнело толкова дълго време. А именно защото парламентът и медиите не са получавали коректната информация. Правителството сега обеща да споделя решенията си, за да бъде по-отворено в бъдеще. Това е важен аргумент, който искаха да изтъкнат... Освен това сложната система за отпускане на детски надбавки вероятно ще изчезне след изборите. Вероятно услугите, касаещи децата, ще станат безплатни за абсолютно всички. Но най-силно се надяваме подобен скандал, който показва, че разделението на властите не работи, скандал, при който демокрацията и наши граждани са толкова силно засегнати, да не се повтаря. Имаме репутация на толерантна държава, но сега излиза, че Нидерландия не е чак толкова хубава и либерална държава”.

Правителството в Амстердам се извини за методите на данъчната агенция и задели над 500 милиона евро за компенсация на засегнатите над 20 000 родители

снимка: ЕПА/БГНЕС 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени