Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

96-годишен от Чепеларе е най-възрастният скиор у нас

Иван Раев
Снимка: Радостина Чернокова

Най-възрастният активен скиор и може би най-възрастният ски учител в света е родопчанинът 96-годишният Иван Раев от Чепеларе. Той е категоричен, че ските му дават здраве и че всеки може да се научи да кара ски стига да има желание. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова го награди с грамота за изключителни заслуги в развитието на туризма и символа на страната ни - българската роза. За празника на Радиото, Иван Раев пожела да излъчваме само добродетели, музика и танци.
    

Иван Раев произхожда от род от основателите на курорта Пампорово и е не само най-възрастният практикуващ скиор у нас, но и жива история на ските в Родопите. Качва се на ските още на 18-годишна възраст: 

"Преди това сами си правехме като деца шейни. Като се качих на ски имаше само писалки, и два-три чифта имаше при Васил Сираков. Бяха с обикновени обувки, връзваха се с въжета. Нямаше писти, а една пътека от връх Снежанка, където е днешната телевизионна кула до сегашния път за Смолян". 

Ветеранът-скиор живее в Чепеларе и всеки ден се качва в Пампорово, за да кара. Възрастният родопчанин изумява всички с жизнеността, с която се спуска по пистите. Прекарва средно над 100 дни на сняг на сезон - кара без шапка и ръкавици и казва, че не се разболява. Според него Пампорово е естествена лечебница заради въздуха и слънцето:

"От 1941 година карам ски".

Първият пансион в курорта бил построен от роднините му по майчина линия. Завършил задочно за машинен инженер и работил в Пловдив като оглавявал тежка строителна механизация, която вдига много стени на язовири в страната. По-късно оглавява партийния комитет на Пампорово и участва пряко в развитието на курорта.

Помогнал е и на много хора да заобичат ските и да се чувстват сигурни върху тях. Бай Иван е обучил много скиори безплатно и е категоричен, че всеки може да се научи да кара, стига да иска. С тъга отбелязва климатичните промени.

"Голяма тема е това, промени го човека, хиляди самолети, хиляди заводи… Природата трябва да се съхранява, а тя не се съхранява".

Освен, че е доайен скиор, той е и активен радиослушател. За празника на Радиото пожела:

"Пожелавам да излъчвате вечно добродетели. Да избягвате престъпления. Всичко, което радва човека да го излъчвате".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени