Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът изобретател за 2020 в САЩ: Животът е хубав, ако не си доволен, промени го

| обновено на 26.01.21 в 07:20

Животът е хубав, ако не си доволен, направи нещо, за да го промениш“, това каза в „Хоризонт до обед“ българинът Борислав Чакъров, избран за Изобретател на 2020 година на САЩ. 240 долара, толкова имал в джоба си той, когато заминал за страната на големите мечти – САЩ. 

Борислав Чакъров е сондажен инженер, който от близо 30 години живее в САЩ. Работил е с хора от различни националности. В дома си в Хюстън има множество български икони и често се завръща в родината. Родом е от великотърновското село Караисен, в Долни Дъбник завършва Техникума по сондиране и нефтодобив, а после и Минно-геоложкия университет, като работи за сондажните предприятия у нас.

След 90-а година заминава по света, виждайки, че у нас няма да има промяна. Започва работа в Луизиана като нефтен сондажен инженер. След това проектира и усъвършенства технологията в тази посока. Работи и в Изследователски център („тук това означава развойна дейност - никой не прави наука заради самата наука“).

С една от технологиите, за които кандидатства за Награда, е инструмент, който пести време и измерва по време на сондирането, за да се правят корекции снимка: Личен архивведнага, за да няма грешки в замерването на наклона и сондажът да е в точния пласт, в който е нефтът.

Но получава наградата за втората технология. 

„Имаме инструмент, който прави замерване на съпротивлението на дълбочина 4-5 метра от сондажа. Имат го всички големи компании, разликата е, че ние изобретихме сондажен лост, който прави насочено замерване - това сме го патентовали. И за тази технология нашата фирма получи наградата от губернатора на щата Тексас и кметът на Хюстън назначи „Ден на изобретателя за 2020 година“. Хюстън е столицата на нефтения бизнес“, разказа специалистът изобретател. 

Борислав има много авторски свидетелства в България, а сега има 29 американски патента, групирани в пет технологии, по които е работил.

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна