Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биографията на Владимир Димитров-Майстора за деца

Снимка: vladimirdimitrov-maistora.com

Книга за деца, посветена на живота на големия български художник Владимир Димитров-Майстора, събира дарения, за да бъде издадена. Тя ще бъде първата от поредицата „Книга за любители“ на художничката Кристина Тужарова. От четири години тя води успешни лекции по история на изкуството в различни столични галерии, както и детски ателиета по рисуване. „Децата са великолепни артисти – казва Кристина Тужарова – те са съвсем естествени художници и при тях няма как да има грешка“.

„В случая с Майстора не е толкова сложно житейската му история да бъде разказана за деца, защото той е човек, който е добър пример – изследвал е природата, бил е аскет, вегетарианец, човек без интерес към материалното. Преживял е четири войни, социализъм, преминал е през всякакви житейски препятствия, но е запазил висок морал във всичко, което прави. Историята разказва как той пристига пеша от Кюстендил до София, за да спести пари за обучението си в Рисувателното училище“.

Идеята на Кристина Тужарова е хората, които имат интерес, да купят книгата предварително и на практика да инвестират в изданието, което ще получат при излизането му. „Всеки, който е посещавал европейски музеи и галерии, знае, че там има много книги за деца, посветени на художници, и това е първата стъпка във възпитаването на любов към изкуството“.

Чуйте целия разговор с Кристина Тужарова в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна