Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ ръст на германската инфлация през януари до 11-месечен връх

Потребителската инфлация в Германия излезе през януари на позитивна територия за пръв от седем месеца насам, като дори достигна 11-месечен връх от 1,0%, показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през януари с 0,8% спрямо декември, когато нарасна с 0,5%, докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо повишение с 0,4 на сто.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация в Германия през януари скочи изненадващо силно с 1,0% след понижение с 0,3% през декември и очаквания за повишение с 0,7 на сто. Това представлява първо излизане на немската инфлация на позитивна територия от седем месеца насам и нейно най-високо ниво от март 2020 г.

През януари инфлацията е повлияна от повишаването на ставките на ДДС и от други фактори като цените на въглеродния диоксид и увеличаване на законоустановената минимална работна заплата от началото на 2021 г., отбеляза Destatis.

В същото време спадът на енергийните цени се забави до 2,3% от понижение с 6% през декември, докато цените на храните се повишиха с 2,2% на годишна база след увеличение с едва 0,5% месец по-рано. Цените на услугите пък нараснаха с 1,5% след повишение с 1,1% през декември.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) пък се повиши през януари с цели 1,6% на годишна база след спад с 0,7% през декември и очаквания за далеч по-скромно повишение с 0,5 на то.

Именно хармонизираната инфлация след следи внимателно от ЕЦБ с оглед на целевата политика на централната банка за нарастване на потребителските цени в цялата еврозона с малко под 2 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени