Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов: Страните с високи нива на корупция по-трудно управляват здравни кризи

Калин Славов
Снимка: БГНЕС

България е все така без напредък в противодействието на корупциятана дъното сме за страните от Европейския съюз, страната ни е с 44 точки – на последно място в ЕС – защото всяка стойност под 50 показва систематичен проблем с опитите за справяне с корупцията.“ Това коментира в предаването „Преди всички“ Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“ за последните данни на организацията за корупцията у нас през 2020 година по Международния индекс за възприятие на корупцията.

„Всички други страни са над този индекс от 50 точки, даже класацията се оглавява от страни със стойности 88, два пъти по-висок индекс от нашия, средният индекс за ЕС е 64, 66 за Западна Европа.

Тоест там има съвършено друго отношение институции - граждани – нещо, което у нас последната година е силно нарушено“, каза още Славов.

По думите му има интересна корелация – здравеопазване - корупция и демокрация - корупция, както и финансирането на здравеопазването – данните сочат, че страните с високи нива на корупция се оказва, че трудно управляват здравни кризи.

"Изследването сочи към сериозни дефицити в правораздавателната система - влиянието в рамките на процеса по правораздаване, ограничаването на възможностите за справедлив процес, (множеството осъдителни присъди в Страсбург, за които нашата държава плаща), хаос в сферата на правното регулиране, едни друг индекс - многообразие на демокрациите - включва ни към страните с автократизация на управлението...Позитивните тенденции са икономическите индекси, стабилността на фиска и очакването за влизане в Еврозоната", подчерта още Калин Славов.

Още по темата в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!