Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ханкок: Великобритания трябва да се противопостави на южноафриканския вариант на коронавируса

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар по здравеопазването на Обединеното кралство Мат Ханкок заяви в понеделник, че правителството трябва да положи сериозни усилия, за да ограничи разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус, който изглежда по-силно заразен от първоначалния щам на Covid-19.

Според Ханкок досега Великобритания е установила 105 случая на южноафриканския вариант, 11 от които не са свързани с международни пътувания. Здравният министър обаче подчерта, че няма доказателства, които да предполагат, че новият вариант е по-опасен от първоначалния.

В брифинга си пред репортери Ханкок също така потвърди, че Великобритания до момента е ваксинирала над 9 милиона души с първа доза на една от коронавирусните ваксини, а 494 209 са били ваксинирани с две дози. Това представлява почти 15% от населението на страната.

Междувременно официалните данни на Обединеното кралство, публикувани в понеделник, разкриват, че дневният брой на положителни случаи на Covid-19 в страната е намалял до 18 607 души, което представлява спад от 29,7% през последните седем дни.

За последните 24 аса са отчетени 406 смъртни случая, което пък представлява средноседмичен спад от 7,4 на сто.

Наблюдава се и спад с 20,6% в дневния брой на пациенти с COVID-19, които са приети в болници.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени