Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуството и красотата на природата в Етиопия

Людмил Киров с етиопска художничка
Снимка: личен архив

Знаете ли коя е държавата, в която има 13 месеца? А знаете ли в коя точка на света се е зародил Хомо сапиенс? А къде ли се намира най-големият кръст и коя държава е смятана за една от люлките на човечеството? Знаете ли кой председателства днес Световната здравна организация? Или къде се намира централата на Африканския съюз и на икономическата комисия за Африка към ООН?

"От три години битуваме в Адис Абеба, в Етиопия. Безспорно много интересна страна. Случи се така, че моята съпруга беше изпратена там на работа, трябваше да я придружа. Така че имах възможност покрай нея да опозная страната, доколкото позволява това, защото Етиопия е особена държава. При едно добро стечение на обстоятелствата, при мирни времена в тази конфедерация човек би могъл да види всички най-интересни неща в рамките на две-три седмици", разказа в предаването "Нощен хоризонт" Людмил Киров, който е бил в повече от 100 държави.

Людмил Киров е архитект, собственик на галерия "Лик" в София.

"За съжаление в момента времената са малко размирни и там почти винаги има някъде тлеещи конфликти, които спъват развитието на туристическия бизнес и обикновено туристите са повече ограничени в индивидуални групи, няма такъв масов туризъм, както в Кения и Танзания“.

Снимка: личен архив

За Етиопия се твърди, че е люлката на човешката цивилизация и първият човек е тръгнал от там, допълни Киров.

Етиопия е една от най-старите империи, даже единствената империя в Африка, където повечето императори са от еврейски произход. Там се намират и така наречените черни евреи - прогонени от Египет. Те бягат на юг в планините на Северна Африка, виждайки обетована земя, защото там на 3-4 хиляди метра надморска височина вирее почти всичко. Дори ако не знаеш къде си, имаш чувството, че си в Европа или някаква друга територия, не в Африка“, подчерта Киров.

Императорският дворец в Гондар            Снимка: личен архив

В Етиопия никога не е имало масов туризъм, в мащабите, в които ние го познаваме.

"Задължително е да имате гид, който да ви води и трябва да имате охранител, защото не навсякъде е спокойно и най-малкото рискувате някъде да ви оберат. Ако ви убият, то ще бъде по случайност и може би няма да бъде насочено точно към вас някакво оръжие. Има опасности, за които човек трябва да предприеме предохранителни мерки“.

Людмил Киров сподели, че етиопското изкуство не е евтино:

"В Етиопия живописната школа е на доста високо професионално ниво и там за първи път усетих и видях лично в произведенията на повечето от артистите едно много съвременно, актуално, различно пречупване на африканския начин на живот".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.