Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как правилно да разчитаме символите

Сборник за съвременната клайнианска психоанализа представя идеите на световнопризнати експерти и аналитици

Д-р Светлозар Василев
Снимка: личен архив

Сборникът „Съвременна клайнианска психоанализа“ е първото систематично представяне на клайнианската психоанализа пред българските читатели. Изданието включва съвременните възгледи за несъзнаваното, вътрешните обекти, едиповия комплекс, проективната идентификация, преноса и контрапреноса. Авторите са световнопризнати британски експерти и аналитици от Европа и България, които интегрират клайнианските идеи в клиничната практика и културата на своите страни.

„Този ценен сборник отразява интензивното сътрудничество между клайниански и български аналитици, което се задълбочи изключително много през последните десетилетия. Статията в сборника на д-р Светлозар Василев е илюстрация на конструктивния и творчески начин, по който българските аналитици интегрират клайнианските идеи в своето мислене и начин на работа“, пише по повод излизането на книгата д-р Майкъл Фелдман, ръководител на „Мелани Клайн Тръст“, Лондон

Целта на сборника е да илюстрира някои от ключовите развития в теорията и техниката на Мелани Клайн, чиито открития се основават на данни, натрупани чрез психоанализа на деца и имат огромен ефект върху развитието на науката в цял свят.

„Културата и цивилизацията стъпват върху символите. Цивилизация и цивилизовано живеене не е възможно без общи споделени символи. Според Мелани Клайн може да ги разчитаме правилно и погрешно. Те могат да бъдат формирани и възприемани по неправилен начин. Например фалшивите символи, които се използват в комунистическата и т.нар. империалистическата пропагандата през 20-ти век, а сега това са фалшивите новини. Мелани Клайн показва, че способността ни да формираме и да ползваме символи не ни е дадена свише, така както е мислено преди. Всъщност това е резултат от индивидуалното развитие на детето и трябва чрез взаимоотношенията с родителите, тук ролята на родителите е изключително важна, да се развият мозъка и когнитивните способности на детето да мисли по сполучлив начин, за да може то да формира истински символи. Това е много важно.“ – казва съставителят на сборника д-р Светлозар Василев.

Според психоаналитика в днешно време, когато всеки се представя и мисли за експерт, става много сложно да разбираме на кого да вярваме и на какво да вярваме, това също е нещо, което е способност на ума, която идва като способност в резултат на емоционалната зрялост и тази способност се развива от първата година на развитието на всяко дете. Всъщност клайнианците и новите невронауки – пионерите в областта на психоанализата доказват това.

Д-р Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Първоначалното му образование е медицина, след което работи като психиатър към МУ-София и специализира психоанализа в Холандия и Великобритания. Докторската му дисертация изследва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Автор е на монографията „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“, както и на публикации в областта на епидемиологията, общественото здраве, психоанализата и изкуството. Той е съосновател и настоящ председател на Българското психоаналитично общество, както и ръководител на Комитета за Нови Групи в Източна Европа към Международната психоаналитична асоциация.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна