Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трета присъда за рапъра Пабло Хасел и трета поредна вечер на протести в негова защита

Пабло Хасел при ареста от органите на реда на 16 февруари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдът в Лерида потвърди издадената на 5 март миналата година присъда на испанския рапър Пабло Хасел от две години и половина затвор за възпрепятстване на правосъдието и заплаха на свидетел.

Ако присъдата не бъде обжалвана пред Върховния съд, тя ще се добави към 9-те месеца затвор, които рапърът излежава в момента.

Това е третата присъда, издадена на рапъра Пабло Хасел, след като през 2014-та година Наказателния съд го осъди на 2 години затвор за нападение над журналист и неподчинение на полицаи. Тогава мина условно, защото му беше първо провинение. През 2018 година обаче рапърът пак застана на подсъдимата скамейка за подтикване към тероризъм и обиди към Короната. Присъдата отново е две годишна, но при обжалването Върховният съд я намали на 9 месеца и го глоби с 30 000 евро.

Заради отказ да влезе доброволно в затвора Пабло Хасел бе арестуван във вторник сутринта в Университета в Лерида, където се бе барикадирал заедно със свои поддръжници.

При задържането си Хасел крещеше „Смърт на фашистката държава” и призоваваше за безредици. Изминалата вечер бе третата, в която имаше сблъсъци между полицията и феновете на рапъра. По улиците на Барселона, Тарагона, Сабадел и Валенсия излязоха стотици младежи, които палеха контейнери с боклук и хвърляха горящи предмети по полицаите.

В центъра на Барселона, след като нападнаха журналисти, отразяващи протестите, младежите бяха обградени с полицейски кордон в опит да се спре вандалщината. Блокирано бе и движението по магистрала А7, близо до Тарагона. Арестувани са поне 9 души.

Прокуратурата проверява и случая от предната вечер, при който жена загуби окото си.

Протести имаше и в други градове на страната, но без ексцесии. Затварянето на Хасел предизвика бурен дебат за границите на свободата на словото в Испания.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна