Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Племенници на Васил Левски почетоха паметта му в центъра на София

България почете тази седмица 148 години от обесването на Васил Левски. Заради пандемията церемонията в петък протече различно в сравнение с предходни години.

Само с гвардейци и без речи на политици беше отбелязана годишнината от гибелта на Апостола. Хора обаче не липсваха през целия ден. Заради противоепидемичните мерки беше изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19 февруари. Стотици деца от различни столични училища, техните учители, както и граждани от рано сутринта оставяха цветя пред паметника.

С поднасяне на цветя и венци пред паметника на Васил Левски в София бяха отбелязани 148 години от гибелта на Апостола

Вече няколко години на 19-ти февруари представители на клубовете „Млади възрожденци” застават на почетен караул пред паметника на Васил Левски в София. Така беше и тази година. Направиха го седмокласници от 159-то Основно училище, което носи името на Дякона. Облечени в куртки, копие на униформата, с която се е снимал Апостолът през 1868 г. в Букурещ, с калпаци с лъвски знаци и с пушки „Манлихер” в ръце, младите възрожденци заставаха по двойки пред паметника. Тук дойдоха и двама негови родственици Яна и Михаил Ангелови – праплеменници на Васил Левски.


По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова и актьорите от проекта „Поетите“ годишнината от гибелта на Апостола тази година беше отбелязана и с 13-минутен филм със заглавие „Поетите и Васил Левски“. И в момента, ако сте пропуснали може да го видите на сайта на Столичната община, като в лентата две от най-популярните стихотворения, посветени на Васил Левски, звучат в изпълнение на едни от най-популярните български актьори. Двете знакови творби, които са избрани са посветени на живота и смъртта на Апостола: „Левски” от „Епопея на забравените” на Иван Вазов и „Обесването на Васил Левски” от Христо Ботев. Режисьор на видеото е Емил Христов, музиката е на Калин Николов. Във филма „Поетите и Васил Левски” участват актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Малин Кръстев, Луиза Григорова-Макариев. Чуйте Бойко Кръстанов и Теодора Духовникова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени