Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 2000 ваксинирани в „Пирогов“ през почивните дни

Асен Балтов
Снимка: БГНЕС
Почти 2000 души са били ваксинирани с препарата на „АстраЗенека“ срещу Covid-19 през почивните дни - от петък следобед до неделя, в петте ваксинационни пункта пред „Пирогов“. Това съобщи на брифинг директорът проф. Асен Балтов. Ефектът от зелените коридори е поразителен, посочи Балтов, като само през уикенда в страната са имунизирани срещу Covid-19 около 16 000 души. 
От днес, след 13.00 часа, пред „Пирогов“ е осигурен зелен коридор за желаещите да се имунизират, които не попадат в четирите фази от ваксинационния план, посочи проф. Балтов. 

„Няма да се спират четирите фази и те продължават като до 13:00 ч., примерно, в „Пирогов“ днес тук ще продължат всички, които са записани по списъци в първите четири фази. След 13:00 ч. ще бъде дадена възможност отново да се отворят зелените коридори и на 5 ваксинационни пункта в "Пирогов", който иска, да продължи да се ваксинира с ваксината на „Оксфорд“. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено ваксинираме до 17:30, но при необходимост може времето да бъде удължено“.

Проф. Асен Балтов каза още, че след първата доза от ваксината трябва да продължи носенето на маска, спазването на дистанция и дезинфекцията.

От днес и личните лекари започват ваксинация срещу Covid-19 на своите пациенти. Има достатъчно налични ваксини, уверяват здравните власти.

Общо около 11 000 ваксини са поставени за изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Установени са 227 нови случая с коронавирус, при направени 2 792 теста. За изминалото денонощие са починали 15 души, а са излекувани 114. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна