Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновяващи и практични разработки се конкурират за наградите на БАИТ

Снимка: bait-awards.bg

Тази година за годишните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) се състезават 93 проекта в седем категории.

Най-много са участниците в категория „Успешен български IT продукт или услуга“. Според председателя на УС на БАИТ Огнян Траянов това са продукти, „брандирани със силна идентичност и международни успехи“.

9 проекта се конкурират в категория „Успешен проект за българската икономика“. Един от тях е за робот, който дезинфекцира болници и разнася лекарства.

„В тази категория се стимулират фирми, които са пионери и инвестират в нещо ново за българския пазар. Това е част от бъдещето“, обясни Траянов в предаването „Преди всички“ на БНР. По думите му тези фирми не са непременно от IT сектора.

Категорията „Образователна награда“ е най-приятната и вдъхновяваща част за нас, изтъкна Огнян Траянов. Сред номинираните има 15-годишно момиче, създало модел на 50 съзвездия с 300 звезди. „Въвежда игровия момент в изучаването на астрономията.“

Друга студентска разработка е за автоматична кутия за лекарства. Участва и проект за невронни мрежи за обработка на български език през синтактичен и граматически анализ.

Всички кандидати участват най-малко с работещи прототипи или готови изделия, уточни Огнян Траянов.

Тазгодишното издание на конкурса е десето поред.

Повече информация по темата – в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна