Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Димитрова: Не можем да оцелеем в XXI век само с ценностите от XX век

Милена Димитрова
Снимка: Станислава Пирчева

Милена Димитрова е носител на престижната международна медийна награда на д-р Ерхард Бузек и SЕЕМО (Организацията на медиите в Югоизточна Европа) „За по-добро разбирателство” в Югоизточна Европа”, връчена ѝ е лично от д-р Бузек във Виена през октомври 2007 г.
Тя е носител на Годишна награда на Съюза на българските журналисти от 2005 г., повторно, получила е награда за разследваща журналистика на USAID и КОАЛИЦИЯ 2000 за 2005 година.

Милена Димитрова е автор на 12 книги. Носител е на отличието "Златен век" за принос към българската култура и "Златно перо" на Съюза на българските журналисти. Занимавала се е с разследваща журналистика, била е гост-преподавател в университета в Колумбия, щата Мисури, съветник в Европейския парламент. Има два мандата в постоянното представителство на България в Брюксел.

Милена Димитрова е дъщеря на журналиста Божана Димитрова:

"За мен е нещо повече от чест и сантимент да дойда тук в 10-о студио, защото цялата ми семейна история е свързана с радиото. Дали в корените на радиото се намира нашата родова история е една малка подробност, но целият съзнателен живот на майка ми мина тук".

Тя сподели, че за нея радиото е много повече от емоция, висша летва за професионализъм и отговорност.

"Идва време, когато не бива човек да се възприема толкова на сериозно, тогава е добре да послуша музика и да говори за малко по-човешки теми. Аз съм тук, за да приканя читателите да разлистят тази смешна и несериозна книжка „Проклятието на бялото сирене".

Каквото и да работиш, ако искаш животът да ти носи удоволствие е добре да поглъщаш по три хапчета култура седмично.

В ефира на „Хоризонт" тя прогнозира, че на предстоящите избори на 4 април ще има големи спекулации с гласуването на нашите сънародници в чужбина: 

"Това, че те са отишли да търсят по-добра професионална реализация, да учат, за по-добро заплащане, за повече социална справедливост или по исторически или кой знае какви други причини не ги прави по-малко българи. Всеки е свободен да реши колко да е лоялен към своя род и към родината си".

Ценностите са както вечни, така и променливи:

"Не можем да оцелеем в XXI век само с ценностите, на които сме били възпитани през XX век. Човек е направен така да се развива, да сe променя и в сегашно време технологичните промени се случват много по-бързо и мълниеносно, отколкото преди за един човешки живот".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна