Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов: ДАНС и ГДБОП поне да започнат проверки по досиетата "OpenLux"

Димитър Стоянов и Атанас Чобанов от "Биволъ"
Снимка: личен архив

"В други държави има реакции на досиетата "OpenLux", каза журналистът Димитър Стоянов от сайта "Биволъ", един от медийните партньори в проекта "OpenLux"международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство Люксембург. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия. Разследването на архива е продължило повече от 1 година. Разкрити са повече от 55 хиляди офшорни компании, управляващи активи на стойност най-малко 6 трил. евро. 

По думите на журналиста в България по традиция няма особена реакция на подобни събития.

"Става дума за много сериозни финансови трансфери и е логично икономическите отдели на ДАНС и ГДБОП поне да започнат проверки. От тези публикации виждаме какво има налично, но нямаме обяснение как тези пари са се озовали там", коментира Стоянов. 

Във връзка с наближаващите парламентарни избори Димитър Стоянов подчерта, че няма подходящ момент, в който да изкараш някаква изобличаваща за някого информация и винаги ще стои въпросът "Защо точно сега?":

"В такъв случай трябва да попитаме - а кога? Безспорно ще има връзки с политици, няма как да няма. В България политиката и бизнесът са много преплетени. ... Всеки случай се работи по отделно и когато успеем да валидираме информацията, ще я публикуваме". 

Интервюто на Снежана Иванова с Димитър Стоянов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна