Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йоанна Темелкова: Театърът не може да направи актьора така популярен, както телевизиите

Йоанна Темелкова
Снимка: Фейсбук на Йоанна Темелкова

"Театърът не може да направи актьора така популярен, както телевизиите, за мое огромно съжаление, но това е реалността". Това сподели пред БНР актрисата Йоанна Темелкова, която беше специален гост в предаването "Хоризонт за вас".

"Всяко нещо, което правя, ми е на сърце, иначе не бих се захванала", категорична беше тя и добави, че думата успех е много особена и винаги трябва да бъдем внимателни, когато я употребяваме.

По думите ѝ много млади актьори не могат да си намерят работа, след като завършат НАТФИЗ, защото "в момента 0% от директорите на театри ходят да гледат дипломните спектакли на студентите".

Актрисата е завършила НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков и проф. Ивайло Христов, но е забелязана от директора на театъра н Бургас и там са първите година и половина на сцена:

"Имам проблем да съобразявам творческата си енергия и нагласата. Това беше причината да напусна театъра, защото нямах никаква творческа свобода. А това е смъртоносно за един актьор. Системата обаче е такава, че ни поставя на позиция, за която нямаме избор, а аз обичам да имам избор. В театъра щатният артист влиза в една рутина, която може да бъде смъртоносна за таланта му".

Йоанна Темелкова обича да не ѝ е комфортно:

"Това ме прави по-идейна и по-дейна. Това е нещо, от което имам нужда". 

Отказвала е роли, но с годините е видяла, че няма смисъл "да гони вятъра".

"Търся в професията си смисъл - в чистата му форма. Ако чакаш да дойде най-великото театрално представление и да те поканят за него, си загубен. Въпрос на житейска философия е, която е добре да кореспондира с реалността", сподели още актрисата.

Интервюто на Снежана Иванова с Йоанна Темелкова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна