Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Агенция „Автомобилна администрация“ предлага 9 нови електронни услуги за шофьорите

Технически преглед на автомобил
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Агенция „Автомобилна администрация“ предлага 9 нови електронни административни услуги за шофьорите. Те са създадени по проект за надграждане на регистрите за периодичните технически прегледи, намаляване на административната тежест и оптимизация на контролната дейност на агенцията. С реализирането на проекта близо 75% от  предоставяните от Агенцията услуги вече става по електронен път . 

Надградени и актуализирани са 8 регистри и 4 бази данни, създадени са 9 електронни административни услуги, разработен е софтуер за подпомагане на контролната дейност на Агенция „Автомобилна администрация“. Доставено е специализирано оборудване на 80 автомобила и 17 мобилни лаборатории на контролните екип.

По отношение на техническите прегледи всички необходими документи, които се изискваха досега, вече ще бъдат проверявани автоматично по електронен път в базите данни на останалите институции, като МВР, Финансовото министерството, НАП и Гаранционния фонд. Свързани са общо 12 регистъра и база данни. Така ще бъдат избегнати грешки в документацията, уточнява Дамян Войновски, заместник-председател на агенция “Автомобилна администрация“.

"До момента, когато се яви автомобил на технически преглед всички данни от средството за регистрация се сканираха, системата извлича данните от средството за регистрация и нанася данните в информационната система - доста често софтуера допуска и грешки. Допуска се големия талон да е копиран, да не е в оригинал. Също така сме се натъквали на не малко злоупотреби с представяне на стари талони, с ръчно коригиране на данните на собственика, допускане на технически грешки за регистрационния номер на автомобила и от там собственици на превозни средства след това можеха да имат проблеми както със застрахователи, така и с органи на МВР. С връзването на регистрите между Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация“ и МВР вече такива грешки са невъзможни".

През електронната система ще могат да се проверяват платени ли са данъците за превозното средство, както и гражданската отговорност.

Въвежда се електронно лицево разпознаване на кандидат шофьорите с цел да се избегне явяването на изпит от друг човек, каквито случаи е имало в миналото, добавя Войновски.

"Преди да започне теоретичния изпит лицето се заснема, личната му карта се сканира и се прави сравнение между снимката, която е сканирана от личната карта със снимката, която се намира в базата данни на МВР за съответния документ за самоличност и снимката на лицето, което е заснето преди започване на изпит".

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ пуска 9 нови електронни административни услуги. Така общият брой на предоставяните електронни услуги е близо 75%. 

"Тези услуги, които сме разработили към момента, те са основно насочени към представителите на професионалните категории. Говорим за издаване на ADR свидетелство за водач, превозващ опасни товари. Карти за дигитални тахографи, карти за квалификация на водача, за явяване на изпит за придобиване на удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил, добавили сме и една услуга за лицата, които мотат да се явят самостоятелно на теоретичен изпит за придобиване на правоспособност също да могат да го заявят по електронен път".

За водачите, които нямат електронен подпис е разработено специално приложение за лицево разпознаване.

Годишно се издават над 28 000 карти за квалификация, 26 000 карти за дигитални тахографи и над 7500 ADR свидетелства за водачи, превозващи опасни товари. 

По проекта са оборудвани 80-те инспекторски екипи на агенция „Автомобилна администрация“ с таблети, принтери и съвременни камери. Системата позволява в реално време да се проверява наличната информация за превозните средства, водачите и превозвачите в националните и европейските регистри.

Електронната система е на стойност близо 1 милион лева и е изградена по  проект съфинансиран от Европейския социален фонд, чрез Оперативна програма „Добро управление“.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.