Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Бобева: Превръщаме дебата за структурните реформи в състезание за пари

Проф. Даниела Бобева
Снимка: БГНЕС

Добрата новина са парите и дебатът е как да разпределим парите. Никой не казва лошата новина - какво ще ни струва това, какви реформи трябва да направим, от какво да се лишим... Ние превръщаме дебата за структурните реформи в състезание за пари“. Това каза пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева по повод Плана за възстановяване и устойчивост. 

По думите ѝ рамката на плана е нереалистична и това го прави неосъществим: 

„Има планирана излишна амбициозност... Дебатът за икономиката не е в този план. Ако някой си въобразява, че ще разпределя някакви пари и ще се радва, това не е така, защото цената на тези пари трябва добре да се оцени“. 

В предаването „Неделя 150“ проф. Бобева допълни: 

„Тревожи ме прогнозата за 2021 година - Европейската комисия счита, че капацитетът ни да се справим икономически е много слаб. Икономическата политика трябва да направи чудеса от храброст да опровергае тази прогноза... Трябва да се отчете, че българският бизнес се справи въпреки кризата и символичните помощи... Минимумът ни на растеж трябва да е 3,5-4%. Ако се сравним с Румъния, те за 10 години са се вдигнали с 20%, а ние с 9%, спрямо средния БВП за ЕС. Явно може... Имаме фундаментален проблем с разбирането накъде върви Европа и ние накъде вървим“. 

Интервюто с проф. Даниела Бобева можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна