Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Протест в София и други градове срещу застрояването на Черноморието

| обновено на 01.03.21 в 12:09
Алепу, 5 март 2019 г.
Снимка: Даниела Костадинова

Протестни прояви срещу застрояването по Черноморието са планирани за днес в София, Пловдив и Русе. Повод за недоволството е заповедта за защитена зона Камчия, за която през януари отпадна забраната за строителство. Акциите се провеждат три седмици след демонстрацията пред Министерския съвет, на която еколозите поискаха трайни решения за справяне с незаконното строителство. В столицата се очаква протестно шествие.

Основните искания на еколозите са нов вариант на заповедта, който да включва забрана за строителство, както и разваляне на т.нар. горски заменки в района на Камчийски пясъци.

Пред какви рискове е изправен един от най-известните и все още незастроени плажове у нас в "Хоризонт до обед" коментира Петко Цветков от фондация „Биоразнообразие“ :

В резултат на заменки най-големият пясъчен комплекс премина в ръцете на няколко фирми. Пясъчните дюни да бъдат възстановени като държавна собственост“.

Катерина Раковска от Световния фонд за дивата природа припомни в "Хоризонт до обед, че решението не търпи отлагане:

Да се направи една обща карта, която да включва всички дюни по нашето крайбрежие, да се премахне строежът на Алепу и да се спрат строежите в местността „Поляните“ край Синеморец“.

След запитване на "Хоризонт" в официална позиция от Регионалното министерство и благоустройството припомнят, че вносител на решението на Министерския съвет, с което през 2005 година територията е изключена от актовете за изключителна държавна собственост, е тогавашният министър на земеделието.

БГНЕС

В изпратеното становище като заинтересована страна по казуса „Камчийски пясъци“ се намесва и още едно държавно ведомство – министерството на туризма. Подчертана е неговата роля, свързана с управлението, контрола и поддържането на морските плажове. Затова според регионалното министерство въпросите по отчуждаването на заменените терени, в това число на цени, на които са направените заменки, както и за актуване на морския плаж са изцяло в пълномощията на министъра на туризма. От написаното става ясно, че стартирането на процедурата е негово задължение и той в качеството си на компетентен орган би следвало да инициира подобно мотивирано искане пред МРРБ и Министерството на финансите.  

Едва след постъпването на подобно настояване и след промяна в кадастралните карти и регистри, регионалното министерство има правомощията да утвърди новите актове за изключителна държавна собственост за съответния плаж", се казва в официалния отговор до програма "Хоризонт".

В столицата протестната проява ще започне в 18:30. Сборният пункт е паметникът на Алеко Константинов на бул. Витоша, откъдето демонстрацията ще прерасне в шествие към Орлов мост.

Чуйте репортаж по темата в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.