Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически обекти в Плевен пазят свидетелства за Руско-турската освободителна война

Панорама плевенска епопея 1877
Снимка: Латинка Светозарова

Името на Плевен става световноизвестно по време на Руско-турската освободителна война 1877-1878 година. Петмесечните боеве за освобождението му през 1877 г. са едни от най-забележителните страници в многовековната история на града. Те са и едни от най-значителните събития в Освободителната война - по своята продължителност, по броя на участващите в тях войски, по дадените жертви, и най-вече - по своята решаваща роля за хода и изхода на войната.

Малко градове имат толкова славна история като Плевен и днес тя се опазва в Регионалния военноисторически музей, а единствената Панорама плевенска епопея 1877 е един от най-посещаваните историко-художествени монументи.

"Нашата панорама е по-оригинална от другите в света. Всичко е едно към едно на самото бойно поле. Ще видят Плевен, който тогава е по-голям от София - 17 хиляди население, докато София няма и 11 хиляди. 10 хиляди християни и 7 хиляди мюсюлмани. Ще видят Гривица, където са румънските войски - 35 хилядна армия", каза Валери Какачев, екскурзовод в Панорама плевенска епопея 1877.

"Мерките, които хората трябва да знаят са тези, които трябва всички да спазваме и които са определени от Министерството на здравеопазването - спазване на дистанция, задължително посещение с маски в затворено помещение, да не се събират на големи групи, затова сме направили график да се влиза на по-малки групи. Не създава проблем, хората разбират каква е ситуацията", каза Емилия Зорнишка, директор на Панорама плевенска епопея 1877.

По повод 3 март в къщата-музей "Цар Освободител Александър II" е подредена изложба по проект уникални реликви от Възраждането и Националното освобождение с експонати от фонда на Регионалния военноисторически музей.

"Основен акцент в изложбата са кремъчните и капсулни пистолети. Те представят бунтовните времена, поколения българи използват тези пистолети - хайдути, четници, въстаници. Интересното за тях е, че имат богата украса и носят типичните белези на ориенталските образци. Въпреки ограниченията на османската власт в българските земи се оформят няколко оръжейни центрове, водещо място заема Сливен. Габрово също е конкурент - там се произвеждат и пистолети, пистолети се произвеждат, кремъчни и капсулни пушки в София, Враца, като оръжейните работилници имат задължението да произвеждат определен брой оръжия за нуждите на Османската империя", каза Галин Димитров, уредник в Регионалния военноисторически музей.

Един от интересните експонати в музея е оригиналната униформа на император Александър II. Продължават и виртуалните екскурзии в панорамата за деца от българските неделни училища в различни градове на Испания, Италия, Кралство Мароко, Англия, Гърция. Те се организират за първи път, след като в Общината пристигнаха десетки писма от наши сънародници с желание да посетят на Националния празник - Трети март Панорама плевенска епопея, макар и онлайн.

"Това ще бъде едно общуване за нашата история, за нашето Освобождение. И от предварителните разговори с учителите от българските училища сме изяснили, че децата не трябва да имат никакво притеснение, могат да прекъсват екскурзовода, могат да задават въпроси. Плевен ще допринесе макар и малко с тези виртуални екскурзии да посрещнат достойно Националния празник на България", каза Стефка Григорова, директор на Дирекция "Хуманитарни дейности" в Община Плевен. 

Плевенчани положиха цветя пред Вечния огън в Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” в знак на признателност към паметта на загиналите за Освобождението на Плевен и България опълченци и войни от многонационалната руска армия.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна