Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.Ивайло Търнев: Пациентите с невромускулни заболявания е добре да се имунизират с RNK ваксините

Covid-19 дава различни и много неврологични постковид ефекти като парези и епилепсия

Вече има пациенти с редки заболявания, които загубиха битката с коронавируса

Проф.Ивайло Търнев
Снимка: УМБАЛ "Александровска"

"Непрекъснато звънят пациенти с редки и невромускулни заболявания и ме питат какво да правят - дали да се ваксинират", това съобщи пред БНР проф. Ивайло Търнев, ръководител на Експертния център за наследствени неврологични и метаболитни заболявания към Университетска болница "Александровска", началник на Клиниката по нервни болести в болницата и председател на Комисията за лечение на редки болести.

"Все още няма научни данни за ефекта на ваксините срещу Covid-19 върху пациентите с невромускулни заболявания, а тези пациенти са изключително рискови, защото имат не само слабост в мускулатурата на крайниците, но и в дихателната мускулатура, а някои от пациентите имат и каридомиопатия, затова те са изключително рискови, поясни проф. Търнев.

Вече има пациенти с редки заболявания, които загубиха битката с Covid-19, допълни специалистът. 

"Моят съвет е тези пациенти, след консултация и в стабилно състояние да се ваксинират и то с RNK ваксина, а не с векторна ваксина." 

По думите на проф. Търнев страничните неврологични ефекти след преболедуване на Covid-19 са многобройни. Загубата на вкус и обоняние за повече от пет месеца не е е най-сериозният страничен ефект.

"По-притеснителното е, че в острата фаза на болестта много пациенти получават инсулти. Затова веднага трябва да си прилагат антикуаголанти като терапия. Аз лично преболедувах 17 дни в болница и го видях това.

В постковидния период има разнообразни и не много редки странични ефекти - това е например периферна парализа на крайниците - тип Гилен - Баре , което след специфично, дълго и скъпо лечение се преодолява. Но имахме случаи и на пациенти с централни парези или темпорална епилепсия", посочи още Ивайло Търнев.

"Повечето от неврологичните усложнения отшумяват и хората се възстановяват."

Проф. Ивайло Търнев изтъкна още, че се наблюдават като постковид реакции и упорито главоболие, паметови нарушения:

"Които може да са вследствие на съдови промени при постковиден васкулит, могат да се дължат и на хипоксията –( кислородния глад, защото тези пациенти имат намалена сатурация доста дълго време по време на острия стадий), така че всичко това може да доведе до когнитивни нарушения, и не бива да забравяме, че тези пациенти, особено по - тежките са затворени дълго време и развиват тревожно- депресивни състояния и се нуждаят и от психологично подпомагане", това поясни още специалистът.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна