Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Тази година има рекорден брой номинирани заглавия

Снимка: https://www.biserche.com/
Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите.

Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г.  

“Най-изненадващото е, че въпреки всички трудности и предизвикателства, имаме рекорден брой номинирани заглавия - 144, разпределени в четири възрастови категории за художествените произведения и една категория “Нещотърсачи” с нехудожествени заглавия”, казва Валентина Стоева - книжен блогър, председател на Фондация “Детски книги”.

По думите ѝ годината може и да е била тежка, но има много публикувани нови заглавия, специално за деца. “Дадохме си сметка, че децата нямат достатъчно време да четат. В предишните години гласуването беше от февруари до април, за да може на 22 април, когато честваме рождението на Валери Петров, да връчим бронзовите статуетки на книгите, избрани с най-много гласове от децата”, обясн Валентина Стоева

 
Тази година наградата ще протече в два етапа. Първият е предварителен - номинациите вече са известни насайта на “Бисерче вълшебно” и могат да бъдат разглеждани.

Децата могат да решат дали им е интересна книгата и когато си направят списък със заглавия, които им харесват - да имат време да ги намерят в библиотеките, книжарниците, да ги прочетат и да гласуват. 

“Наградата цели насърчаване на четенето и на база на това четене и правене на преценка измежду много книги, е трудно да избереш едно художествено и едно нехудожествено е изключително трудно”, казва Вал Стоева.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна