Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ налагат нови търговски санкции срещу Мианма

Пореден протест срещу военния преврат, 12 февруари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ обявиха нови търговски санкции срещу Мианма в отговор на военния преврат на 1 февруари и ескалирането на насилието срещу мирно протестиращи хора, предаде АФП, като се позова на комюнике на американското министерство на търговията.

Ведомството посочва, че е включило в черния си списък министерството на отбраната и министерството на вътрешните работи, както и корпорации, контролирани от военните. Освен това се засилва контролът върху износа за Мианма на продукти с военно крайно предназначение, предаде Ройтерс.

Новите мерки допълват финансовите санкции, които вече бяха наложени на ръководителите на военната хунта, свалила от власт лидерката Аун Сан Су Чжи и правителството ѝ.

Хунтата засилва репресиите над протестите срещу преврата. Полицията разгони демонстрациите в множество градове в страната със сълзотворен газ и стрелба. Според ООН, откакто беше извършен превратът, са убити най-малко 54 души, а 1700 са били арестувани, включително 29 журналисти.

В комюникето си министерството на търговията отбелязва, че обмисля и други наказателни мерки.

Интернет платформата ЮТюб (YouTube) премахна пет телевизионни канала, контролирани от военните в Мианма след извършения от армията преврат.

Ситуацията в Мианма ще бъде обсъдена днес в Съвета за сигурност на ООН при закрити врата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна