Eмисия новини
от 08.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Евелина Славкова, "Тренд": Заради коронавируса не е ясно каква ще бъде избирателната активност

Снимка: Ани Петрова - БНР

"Нивата на доверие и към този парламент са ниски в края на мандата му, това сочат нашите последни данни, доверието е едва 20 на сто", каза в "Преди всички" социологът Евелина Славкова от изследователски център "Тренд" за отиващия си парламент.

"По- лошото е, че през годините нито един от парламентите не се опитва да повиши доверието на хората към институцията и тази ниска оценка да се повиши. Дали хората ще бъдат мотивирани да гласуват, статистиката през годините също сочи, че все по- малко хора ходят да гласуват на избори", поясни  социологът.

По думите ѝ ниското доверие се дължи и на мисленето на хората, че каквото и да направят, и както и да гласуват, нищо не се променя.

"Това демотивира хората, но това е световна тенденция, макар че тази година всички избори са различни заради пандемията.

Много е важно да не стане така, че много от карантинираните хора да не могат да гласуват. Защото изборите трябва да бъдат легитимни и ЦИК трябва може да прецени точния брой карантинирани хора, които биха искали да гласуват - това ще е невъзможност за ЦИК, защото не знаем след месец в каква пандемичина ситуация ще сме - това важи и ако има заразени членове и на ЦИК преди изборите.

Освен това не е ясна избирателната активност и заради страха на някои от хората да отидат да гласуват, за да не се заразят. Така че предизвикателствата са много пред тази предизборна кампания", посочи още Славкова.

Според социолога скандалите между политическите опоненти вече са доста по-елегантни отпреди години, но скандали със сигуронст ще има, а това, че се появяват много нови лица в листата на всички партии - виждат се много лица от шоу-бизнеса, като се запазва тенденцията всяка листа да си има лекари като кандидати за депутати.
Още по темата в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.